Цените на петрола се понижават днес, след като опасенията относно състоянието на китайската икономика и по-скъпия долар надделяха над седемте седмици ръст на цените, вследствие на ограничаването на предлагането от страна на ОПЕК+.

Фючърсите на петрола от сорта брент поевтиняват с 0.86%, до 86.06 долара за барел, докато тези на щатския лек суров (WTI) петрол отчитат понижение в цента от 0.87% до 82.47 долара за барел.

Суровината поевтинява на фона на продължаващото поскъпване на щатския долар, след като малко по-голямото увеличение на производствените цени в САЩ за юли повиши доходността по щатските държавни облигации, въпреки очакванията, че Федералният резерв е в края на повишението на лихвените проценти.

По-скъпият долар поставя под натиск търсенето на петрол, като оскъпява суровината за купувачите, притежаващи други валути.

"Свидетели сме на свръхкупуване при суровия петрол от известно време, противно на очакванията за корекция. Нагласите са фокусирани единствено върху оптимизма относно щатската икономика, като изключим проблемите в еврозоната и Китай," казва пред Reuters Вандана Хари, основател на компанията за анализа Vanda Insights.

"Ребалансирането закъснява, но може да има нужда от сблъсък с реалността на пазарите," казва Хари.

Петролът може да се търгува в рейндж тази седмица, тъй като слабото възстановяване на китайската икономика и по-скъпият щатски долар биха могли да подложат цените на натиск, но от ОПЕК+ дадоха индикации, че биха направили каквото е необходимо, за да ограничат предлагането и да стабилизират пазарите, казва анализаторът в CMC Markets Тина Тенг.

Ограниченията на предлагането от страна на Саудитска Арабия и Русия се очаква да се отразят на запасите до края на годината, което може да покачи цените още повече, обявиха в свой доклад от Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Отразявайки намаляващото предлагане, спредът в цената на контрактите с едномесечен и двумесечен срок на доставка се запазва днес, след като приключи на ниво от 67 цента в петък - най-високото от март.

Междувременно, вчера руски военен кораб откри предупредителен огън по товарен кораб в Черно море, което засили напрежението в ключова зона за износа на стоки от Украйна и Русия.

В САЩ броят на работещите петролни платформи остава без промяна на ниво от 525 през миналата седмица, след като преди това намаляваше в осем поредни седмици, според данни на Baker Hughes.