Средностатистическият турист прекарва по повече от пет часа в проучване на едно пътуване и преглежда 141 страници със съдържание (за американците цели 277 страници), сочи глобално проучване на Expedia Group сред 5 700 души.

И това само в 45-те дни преди заминаването.

Тук идва и ролята на генеративния изкуствен интелект – технология, която се очаква да опрости този процес и да позволи на компаниите да приспособяват по-добре препоръките си спрямо специфичните интереси на пътуващите.

Как би могло да изглежда това?

Очакванията са, че изкуственият интелект (AI) не само ще планира нашите пътувания, но ще общува с хотели, ще изготвя бюджети и дори ще изпълнява ролята на личен асистент, а на фона на всичко това - начинът, по който компании подхождат към туристите, ще се промени фундаментално.

Стандартното търсене на жилище в Airbnb, например, показва резултати, които не включват предишни търсения. Може в продължение на десетилетие да сте резервирали луксозни, съвременни жилища, но въпреки това вероятно ще ви предложат селски имоти на разумни цени, ако отговарят на зададените филтри.

Това обаче може скоро да се промени.

През май главният изпълнителен директор на компанията Браян Чески обсъди как AI би могъл да промени подхода на Airbnb.

“Вместо да ви задаваме въпроси, като: ‘Къде отивате и какво ще правите?’, искам да си изградим ваш постоянен профил, да научим повече за вас и да ви зададем два по-сериозни и фундаментални въпроса: Кой сте вие и какво искате?”, заяви Чески.

И макар изкуственият интелект, който осигурява “мащабна персонализация” все още да не е тук, способността му да търси в огромни масиви от данни, да отговаря на въпроси на естествен език и да “помни” предишни въпроси, за да надгражда разговор по начина, по който го правят хората, привлича туристическата (и много други) индустрии.

Туристически компании, които използват изкуствен интелект

Общо 61% от участниците в проучване на National Research Group, проведено през април, са заявили, че са отворени към използването на разговорен AI, за да планират пътувания, но само 6%, всъщност, са го правили.

Нещо повече, повече от половината от участниците (51%) казват, че нямат доверие на технологиите по отношение на защитата на личните им данни, а 33% се опасяват, че AI може да предостави неточни резултати.

И докато туристите обсъждат безопасността и предимствата на използването на AI за планирането на пътувания, много големи туристически компании вече се впускат стремглаво в технологията.

През февруари базираната в Сингапур компания Trip.com пусна чатбота TripGen, зад който стои OpenAI - създателят на ChatGPT. През март Expedia и Kayak бяха сред първите представени плъгини за ChatGPT.

През април Expedia обяви бета версия на AI чатбот на ChatGPT.

През май европейската компания за резервации eDreams Odigeo се присъедини към “Програмата за доверени тестери” на Google Cloud, а Airbnb обяви планове да интегрира най-новия голям езиков модел на OpenAI - GPT-4 в своя интерфейс.

През лятото на тази година имаше редица изявления във връзка с изкуствения интелект в сферата на туризма.

През юни

Amazon Web Services обяви, че ще инвестира 100 млн. долара в програма, която помага на компаниите да използват генеративен AI, като RyanAir и Lonely Planet са две от първите четири участващи компании.

Booking.com пусна чатбота Trip Planner с AI в приложението си за избрани членове в САЩ на своята програма за лоялност Genius.

От Priceline пуснаха платформа на име Trip Intelligence, с чатбот с генеративен AI от Google на име “Пени.”

През юли

Tripadvisor представи уеб базиран помощник за изготвяне на маршрути с AI на име Trips.

Trip.com представи обновен чатбот на име TripGenie, който реагира на текстови и гласови запитвания, показва изображения и снимки и предоставя линкове за резервации.

Компания за наеми на ваканционни имоти HomeToGo пусна бета версия на търсачка с AI в приложението си на име AI Mode за потребители в САЩ и Великобритания.

Сега повече туристически компании имат плъгини за ChatGPT, в това число GetYourGuide, Klook, Turo и Etihad Airways. А редица платформи с AI за планиране на пътувания - от Roam Around (за общи пътувания), AdventureGenie (за каравани), Curiosio (за пътешествия с кола), добавиха допълнителни опции към разрастващия се пазар за планирането на пътувания с AI. 

Отвъд планирането на пътувания

Планирането на пътувания е най-видимото приложение на AI в туристическата индустрия в момента, но компаниите вече подготвят и нови функционалности.

Trip.com обмисля разработването на виртуален пътеводител за най-новия си AI продукт TripGenie, заяви Ейми Уий, старши продуктов директор в дружеството.

“Той може да помага с предоставянето на информация, като представяне на исторически сгради и експонати в музеи,” казва тя пред CNBC.

“Визията е да се създаде виртуален спътник, който може да разбира и да говори с пътуващия, както и да предоставя помощ по време на всяка стъпка от пътуването.”

От сайта за туристически новини Skift посочват, че AI може да бъде използван за прогнозиране на забавяния на полети и да помага на туристически компании да отговарят на негативни онлайн отзиви.

От компанията изчисляват, че чатботовете биха могли да допринесат стойност за 1.9 млрд. долара към туристическата индустрия, позволявайки на компаниите да работят с по-малко персонал за обслужване на клиенти, освобождавайки време за хората да се фокусират върху по-сложни задачи.

Чатботовете не трябва да бъдат наемани или обучавани, могат да говорят различни езици и “нямат крива на обучението,” се посочва в доклад на Skift.

Като цял от Skift прогнозират, че генеративният AI би могъл да представлява възможност на стойност 28.5 млрд. долара за туристическата индустрия – оценка, която “в ретроспекция ще изглежда консервативна, ако инструментите се използват с пълния им потенциал.”