Повечето инвеститори продължават да възнаграждават хеджфонодовете с бонуси, въпреки че инвестициите им не носят доходност и колкото банков депозит, се казва в уведомление на Goldman Sachs до клиенти.

Едва 11% от 340-те инвеститори с 1 трлн. актив, участвали в проучването на инвестиционната банка, са предоговорили минималната доходност, която хеджфондовете трябва да постигнат, за да оправдаят получаването на бонуси в добавка към своите такси.

Междувременно, да разполагаш с кеш през последната година е било доста по-доходоносно. Лихвите по спестовните сметки в момента са около 5.5% в САЩ и 3.75% в Европа.

Около 73% от участвалите в проучването инвеститори са в САЩ, посочват от Goldman.

Повечето от тях използват индекс, съставен от Hedge Fund Research (HFR), за да определят дали техният хеджфонд се е представил добре, за да заслужи бонус или такса за добро представяне.

Използваният масово HFRI 500 Fund Weighted Composite Index носи 3.83% доходност тази година, което е повече от лихвите по спестовните сметки в Европа, но по-малко от тези в САЩ, пише Reuters.

Някои споразумения между хеджфондове и техните инвеститори базират таксите не на минимален праг, а на предходна максимална доходност, която фондът е постигал.

През 2023 г. 70% от фондовете отчитат положителна година, но мнозина не успяват постигнат най-добрите си предишни резултати за месец или ден, казват от Goldman.

Тези фондове, които са имали затруднения с постигане на предишната висока доходност, са имали проблеми и със задържането на служители, които искат дял от тези бонуси.

Половината от участниците в проучването са казали, че хеджфондовете са отговорили на техните очаквания тази година, но само 8% са заявили, че са се представили по-силно, което е най-ниският дял от 2018 г.