„Църквата на Исус Христос на светиите от последния ден", по-известна като Мормонска църква, управлява активи на стойност 100 млрд. долара.

Общо 47 млрд. долара от тях са вложени в акции, става ясно от тримесечния доклад на църквата. Инвестициите й се осъществяват от фонда Ensign Peak Advisors. Тримесечие по-рано религиозната институция има вложения в акции за 49 млрд. долара.

Данните са публични, тъй като на всеки три месеца институционалните инвеститори в САЩ са задължени да обявяват промените в притежаваните от тях активи.

Какви промени настъпиха в портфолиото на Мормонската църква през последните три месеца?

Според Business Insider, църквата вече притежава вложения за над 1 млрд. долара в седем компании спрямо пет преди тримесечие и три към края на първото тримесечие.

Най-много средства са инвестирани в акции на Apple, която е и най-скъпата компания в света. Инвестицията се оценява на 2.7 млрд. долара, като в последното тримесечие са продадени 452 хил. акции.

В челото по този показател са още Microsoft и Alphabet, където вложенията вече са на стойност 2.51 млрд. долара и 1.75 млрд. долара.

В топ 5 влизат Nvidia и Amazon, в които са вложени по 1.22 млрд. долара. UnitedHealth Group и Meta Platforms са останалите две компании, в които църквата има инвестиции за над 1 млрд. долара (бел. ред. 1.02 и 1.01 млрд. долара.)

През последното тримесечие църквата е продавала книжа от здравноосигурителната компания и социалната мрежа, но повишението в стойността на акциите им ѝ позволява да увеличи общото вложение. 

В топ 10 на портфолиото на Мормонската църква са още Mastercard, Exxon Mobil и Tesla. Най-скъпата автомобилна компания в света заема мястото на най-голямата банка в САЩ – JP Morgan Chase. В нея са инвестирани 672 млн. долара. 

Мормонската църква има над 16 милиона членове в повече от 30 000 паства в 160 държави.