„Църквата на Исус Христос на светиите от последния ден", по-известна като Мормонска църква, управлява активи на стойност 100 млрд. долара.

Общо 49.3 млрд. долара от тях са вложени в акции, става ясно от тримесечния доклад на църквата. Инвестициите й се осъществяват от фонда Ensign Peak Advisors.

Тримесечие по-рано църквата имаше вложения за 46.2 млрд. долара в акции. На всеки три месеца институционалните инвеститори в САЩ са задължени да обявяват промените в притежаваните от тях активи.

Какви промени настъпиха в портфолиото на Мормонската църква през последните три месеца?

Според Business Insider, църквата вече притежава вложения за над 1 млрд. долара в пет компании спрямо три преди тримесечие.

Най-много средства са инвестирани в акции на Apple, която е и най-скъпата компания в света. Инвестицията там се оценява на 3.12 млрд. долара, като в последното тримесечие са закупени нови 259 хил. акции.

В челото по този показател са още Microsoft и Alphabet, където вложенията вече са на стойност 2.23 млрд. долара и 1.62 млрд. долара.

Ръстът в цената на книжата, както и новите покупки при Amazon и Nvidia, помогнаха на църквата да премине границата от 1 млрд. долара и при тях. Инвестициите в компанията на Джеф Безос вече са за 1.25 млрд. долара, докато в производителя на чипове – 1.2 млрд. долара.

Близо до тази граница са още две компании - UnitedHealth Group и Meta Platforms, в които инвестициите се оценяват на 983 и 970 млн. долара.

И докато през последното тримесечие църквата е продавала книжа от здравноосигурителната компания, то купените акции в Meta се увеличават със 7% спрямо 31 март. 

В топ 10 на портфолиото на Мормонската църква са още Mastercard, Exxon Mobil и най-голямата банка в САЩ – JP Morgan Chase. Мормонската църква има над 16 милиона членове в повече от 30 000 паства в 160 държави.