Златни монети, датиращи отпреди повече от 2000 години, бяха открити от мъже с металдетектори в Уелс. Те формират първото съкровище от златни монети от Желязната епоха, откривано в страната.

15-те монети, обявени за съкровище, са известни като статери, разказва CNN. Те са открити на уелския остров Англиси, край северозападния бряг на континенталната част на страната.

Изсечени между 60 г. пр. н. е. и 20 г. пр. н. е., монетите са принадлежали на племето Кориелтави, което по това време е обитавало географската област, днес известна като Източен Мидландс на Англия, според Националния музей на Уелс.

Скъпоценностите са открити от трима мъже с металдетектори в поле между юли 2021 г. и март 2022 г. Лойд Робъртс, който се занимава с това повече от 14 години, намира първата монета. „Намирането на златен статер винаги е било номер едно в списъка ми с желания“, казва той.

Неговият приятел Питър Коктън открива следващите три. След това те се свързват с Portable Antiquities Scheme - организация, която записва подобни исторически и археологически находки.

Тим Уотсън, стартирал заниманията си с металдетектора по време на пандемията от коронавирус, намира шестата. Той попада и на останалите девет монети през следващите седмици.

Богат археологически пейзаж

Сложният дизайн на златните монети произлиза от тези на Филип II, който управлява древното царство Македония от 359 г. пр. н. е. до 336 г. пр. н. е. На лицевата страна на монетите е изобразен гръцкият бог Аполон, докато на задната й част - кон с триъгълна глава, заобиколен от символи.

Монетите вероятно не са използвани за ежедневни транзакции, а за покупки с висока стойност. Статерите са разменяни и като подаръци между елита за осигуряване на съюзи или показване на лоялност.

Възможно е племето Кориелтави да ги е използвало, за да формира част от обмена на мед, откриван в различни части на острова.

Според Националния музей на Уелс, статерите също така биха могли да служат като „дарове за боговете“ за изпълнение на обет. Други археологически находки от Англеси и римски исторически източници предполагат, че районът е бил важен религиозен център по това време.

 „Това съкровище е фантастичен пример за богатия археологически пейзаж, който съществува в Северозападен Уелс“, казва Шон Дерби, археолог на Historic Environment Record в Gwynedd Archaeological Trust.

Уелският музей Oriel Môn се стреми да придобие монетите и да ги изложи пред обществеността.