Археолози събират парчетата от голяма мистерия, започнала със зашеметяваща находка в италианския град Ливорно.

По време на разходка през ноември 2021 г. в разчистена зона от гора североизточно от Ливорно член на Палеонтологичната археологическа група на града забелязва няколко блестящи монети в пръстта.

След по-внимателна проверка и разкопки, изследователите установяват, че находката включва 175 сребърни римски монети от вида денарии.

Почти всички са в добро състояние, което превръща откритието в едно от малкото съкровища от непокътнати древни монети.

Но то повдига редица въпроси: чие е съкровището? От кого е скрито? И защо никой не се е върнал за него?

Археологическата група, заедно с археолога на провинциите Пиза и Ливорно д-р Лорела Алдериги, прекарва повече от година в измерване, претегляне и документиране на монетите, съобщава CNN. Днес изследователите смятат, че имат отговори на някои от повдигнатите въпроси.

„Това съкровище представлява спестяванията на войник, мечтаещ да си построи ферма“, казва Алдериги. „То обаче разказва и тъжна история: собственикът на монетите умира, преди да успее да сбъдне мечтите си.“

Съкровището ще бъде изложено в Музея по естествена история на Средиземноморието в Ливорно от 5 май до 2 юли.

Мистериозното минало на монетите

Не е възможно да се открие точно кой е заровил монетите, казва Алдериги, но те най-вероятно са притежание на римски войник.

Собственикът на съкровището го заравя в теракотена саксия, която служи като касичка. Най-ранните монети датират от 157 или 156 г. пр. н. е., а най-новите са от 83 или 82 г. пр. н. е.

По това време 175 денарии биха били заплатата на войник за около година и половина, според Алдериги. Днес съкровището е на стойност около 20 000 до 25 000 евро, добавя тя.

Монетите са запазени в много добро състояние. Само две са счупени, но могат да бъдат рестраврирани.

Изучаването им би могло да предостави на учените повече информация за историята на монетите, как са се използвали те и дори може да доведе до промени в основната типология - създадена през 1974 г. и все още използвана днес - за идентифициране и датиране на римски монети.

„Това е едно от малкото съкровища с непокътнати древни монети и предоставя много нумизматична, историческа и социална информация“, посочва още Алдериги.