Силно задлъжнелият китайски имотен гигант Evergrande Group подаде молба за защита от фалит в Съединените щати, предава CNBC. 

В декларация до съда по несъстоятелността в Манхатън фирмата се позовава на процедури за преструктуриране в Хонконг, Каймановите острови и Британските Вирджински острови.

Строителната компания изпадна в неизпълнение на дълговете си през 2021 г. и обяви програма за преструктуриране на офшорните си задължания през март. Търговията с акциите на Evergrande е спряна от март 2022 г.

Защитата от фалит позволява на съда по несъстоятелност в САЩ да се намеси в трансгранични дела за несъстоятелност, включващи чуждестранни компании, които са в процес на преструктуриране от кредитори.

Процесът има за цел да защити активите на длъжниците и да улесни спасяването на предприятия, които са във финансови затруднения.

Tianji Holdings - филиал на Evergrande, и нейното дъщерно дружество Scenery Journey също са подали молба за защита от несъстоятелност в Манхатън.

Заявлението на Evergrande идва на фона на опасенията, че проблемите в сектора на недвижимите имоти в Китай могат да се разпространят към други части на икономиката, която вече забави значително своя растеж.

Съвсем наскоро Country Garden, която беше един от най-големите предприемачи в Китай, изпита затруднения да извършва плащанията по облигации, деноминирани в щатски долари.

Фирмата също така е спряла търговията с най-малко десет от своите облигации в юани, търгувани в Китай, според Reuters.

Огромният строителен и имотен сектор в Китай е жизненоважен двигател на растежа на втората по големина икономика в света и генерира около 30% от брутния вътрешен продукт на страната.

Въпреки последните политически сигнали, притесненията на инвеститорите остават. В края на юли правителството обяви, че ще подкрепи сектора на имотите, проправяйки пътя за местните власти да прилагат специфични политики.

През юли Evergrande отчете обща загуба от 81 милиарда долара за последните две години, след като не успя да завърши голяма част от проектите си и да изплати задълженията си към доставчици и кредитори.

Нетните загуби за 2021 г. и 2022 г. са съответно 476 милиарда юана (66.36 милиарда долара) и 105.9 милиарда юана (14.76 милиарда долара) в резултат на отписване на имоти, връщане на заеми, загуби на финансови активи и разходи за финансиране.