Изабел Лукс, 32-годишна създателка на онлайн съдържание от Палм Бийч, Флорида, разказва колко е ужасена, докато чака своя „Барби ботокс“ – 40 единици от невротоксина, инжектирани в мускул на врата.

Тя иска по-слаби рамене в подготовка за сватбата си, както и да облекчи болката в горната част на гърба.

„През цялото време си мислех: „Ако работи, ще бъде страхотно и нямам търпение да го споделя онлайн. Ако нещо се обърка, по-добре да предупредя хората. Така че реших, че каквото и да се случи, ще разкажа за него,“ допълва тя.

Първоначално процедурата е създадена, за да подпомогне освобождаването на силно претоварени трапецовидни мускули, които могат да причинят мигрена и напрежение във врата.

Днес се прилага не по предназначение - за козметично намаляване на размера на раменете и удължаване на врата. И набира популярност в социалните медии, посочва CNN.

„Когато ботоксът се инжектира в мускул, той спира връзката с нерва“, казва д-р Париша Ачаря, водещ козметичен лекар в известната лондонска клиника за медицинска естетика Waterhouse Young. „С течение на времето това води до отслабване и парализа на мускула. Косвено, той се свива“.

Хаштагът Barbie Botox в момента има над 7 милиона гледания в TikTok, където клиники документират инжектирането на свои клиенти, добавяйки пастелно розови надписи и искрящи емотикони.

Видеоклипът на Лукс, описващ нейния собствен опит с лечението, вече е гледан повече от 250 000 пъти. Тя признава, че е създала фразата.

„Това дойде от идеята, че ще изглеждате повече като Барби, когато го направите, което не мисля, че е лошо нещо“, казва тя за CNN. „Удължава врата, изтънява раменете и създава много деликатна физика, когато се прилага правилно.“

Ако обаче се приложи неправилно или в грешна доза, ботоксът може да парализира мускула напълно, казва д-р Ачаря. Невротоксинът понякога може да мигрира от първоначалното място на инжектиране, отслабвайки нервната връзка на други околни мускули.

„И особено ако е около врата, това може да повлияе на способността ви да държите главата си правилно,“ предупреждава медикът.

На Лукс, която получава процедурата на стойност 1200 долара като подарък, е казано да избягва носенето на тежки раници, напрягащите упражнения и масажите поне 72 часа.

„Всъщност, бях доста уплашена“, казва тя. „След като ботоксът е вътре, няма какво да направите, за да обърнете процеса. През първата седмица чувствах силна болка, напрежение и скованост във врата, раменете и горната част на гърба. Бях наистина притеснена.”

Два месеца по-късно Лукс казва, че се чувства „по-добре от всякога“ и вече планира нова процедура през зимата.

Все пак тя настоява, че това не е лечение, което трябва да се предприема с лека ръка. „Мисля, че трябва да отидете при хирург или лекар. Ако не можете да го направите на правилното място, не си струва.“

Д-р Ачаря също изразява загрижеността си относно Барби ботокса, особено след като привлича вниманието на много по-млада аудитория в социалните медии.

„Мисля, че една медицинска процедура трябва да се третира като медицинска процедура. В Обединеното кралство естетичната индустрия е нерегулирана. Толкова е шокиращо, че всеки козметик или фризьор без клиничен опит и познания по анатомия може да слага инжекции с ботулинов токсин. Това наистина ме тревожи“, допълва тя.

Предвижда се глобалният пазар на инжекционни продукти за лице да се удвои през следващото десетилетие, достигайки 36.8 млрд. долара до 2032 г. Според проучване от 2021 г. на Международното дружество по естетична пластична хирургия, има 54.4% ръст на минимално инвазивните процедури, като ботокс и филъри от 2017 г.

Лукс твърди, че козметичният стремеж към кукленски вид и слабо тяло не трябва да се осъждат. Онлайн тя е наричана антифеминистка и дори „жертва на патриархата“.

„Желанието на жените да изглеждат по определен начин от векове се е смятало за глупаво, загуба на време и пари, както и за безсмислено“, казва тя пред CNN. „Но когато един мъж иска да изглежда по определен начин, това е готино. Мисля, че трябва да спрем да омаловажаваме нещата, от които се интересуват жените, включително и да изглеждат по определен начин.“

На д-р Ачаря не й харесва фактът, че тази тенденция използва куклата Барби, за да ни каже, че трябва да имаме тънки вратове. „Трябва да се приемаме такива, каквито сме,” смята тя.