Туристическите пътеводители обикновено насочват пътешествениците към скритите "съкровища" на избраните от тях дестинации, към места, които демонстрират уникалните качества на града или илюстрират неговото величие, като същевременно им помагат да избягват туристическите "капани". 

Наскоро публикуван пътеводител за Отава от Microsoft Travel обаче изглежда написан от AI бот и извежда на преден план едно от най-уникалните предложения. Наред с препоръките за местни музеи и търговски центрове, той препоръчва на туристите да посетят хранителната банка на града.

И на всичкото отгоре ги съветва да отидат там, когато са гладни, пише електронното издание Fast Company. 

"Организацията събира, закупува, произвежда и доставя храна на нуждаещи се хора и семейства в района на Отава от 1984 г. Ние виждаме как гладът влияе на мъжете, жените и децата ежедневно и как той може да бъде пречка за техните постижения.

Хората, които идват при нас, имат работа и семейства, които трябва да издържат, както и други разходи, които трябва да покриват. Животът за тях вече е достатъчно труден. Със сигурност трябва да обмислите посещението на празен стомах“, гласи текстът в пътеводителя, който впоследствие е свален от платформата Microsoft Travel. 

"Тази статия е премахната и ние разследваме как е преминала нашия процес на преглед", коментират от компанията.

Все повече пътеводители се пишат от алгоритми с изкуствен интелект. Много от тези произведения предлагат съмнителни съвети, но се появяват в търсачките заедно с утвърдени източници и издания. 

Наскоро New York Times писа, че търсенето на фразата „Пътеводител за Париж 2023 г.“ дава десетки пътеводители с точно това заглавие. За близо 200 извадки от общо 64 пътеводителя, преминали през детектор за изкуствен интелект, е много вероятно да са генерирани от чатбот.

В пътеводителите за Русия и Украйна дори не се споменава за руската инвазия и бушуващата война, като един от тях дори съветва читателите "да опаковат багажа си и да се подготвят за едно незабравимо приключение в една от най-завладяващите дестинации в Източна Европа“. 

Това обаче не означава, че AI е напълно безполезен, когато става въпрос за съвети за пътуване. Една от редакторките на Fast Company пише, че е възложила на ChatGPT да избере маршрут за нея при скорошно пътуване до Калифорния. Тя описва преживяването като „смесена картина“.

От една страна, чатботът се опитал да я изпрати в ресторант, който очевидно не съществува и друг, който бил затворен, като в същото време я оставил с няколко големи "дупки" в графика.

От друга страна обаче, Джесика Буржтински признава, че предложението да кара каяк в лагуна било прекрасно.

Днешният генеративен изкуствен интелект все още показва много недостатъци в кратката си история - от мамене и обиждане на потребителите до предлагане на смущаващи съвети на тийнейджъри.

Така че гафовете при пътуване, като цяло, не са най-лошото нещо, което може да се случи с технологията.

Това обаче едва ли е утеха за разочарованите потребители, които се вслушват в съветите на AI, само за да пропилеят ограниченото си време и пари.

Хубавото е, че изкуственият интелект се учи от грешките си (и от грешките на другите), което означава, че в бъдеще гафовете би трябвало да стават по-малко.