Google предупреди потребителите, че трябва да използват търсачката на компанията, за да проверяват дали информацията, предоставена от чатбота Bard, действително е точна.

Някои предполагат, че чатботове, като Bard и ChatGPT, могат да „убият“ конвенционалното онлайн търсене на информация, което в момента е доминирано от Google.

Оказва се обаче, че част от предоставената от тях информация може да е грешна или дори изцяло измислена.

Вицепрезидентът на Google Деби Уайнстийн коментира пред BBC, че Bard, "всъщност, не е мястото, където отивате, за да търсите конкретна информация".

Според нея, чатботът трябва да се счита за експеримент, който е най-подходящ за „сътрудничество около решаване на проблеми“ и „създаване на нови идеи“.

„Насърчаваме хората действително да използват Google като търсачка, за да проверяват информацията, която са получили от Bard“, каза тя.

Уайнстийн посочи още, че потребителите са имали възможността да дадат обратна връзка за отговорите, които Bard им е дал чрез бутоните с палец нагоре или с палец надолу.

Началната страница на Bard също така ясно заявява, че има ограничения в предоставянето на информация и невинаги може да се дават проверени и акуратни данни, но без да уточнява конкретно, че всички резултати трябва да се проверяват с помощта на ортодоксална търсачка.

Когато ChatGPT се появи за масова употреба през ноември 2022 г., много хора си зададоха въпроса дали невероятно доходоносният бизнес на Google може да бъде застрашен.

Той също така подхранва по-широк дебат за това как изкуственият интелект, който управлява чатботовете, може да промени света на бизнеса или дори да застраши бъдещето на човечеството, предизвиквайки глобална регулаторна надпревара.

Други предполагат, че заплахата, която AI представлява, е преувеличена и дебатът около нея е станал истеричен - аргумент, който изглежда подкрепя тезата на Google, че на Bard не може да се вярва дори за изпълнението на основни задачи за търсене.

Много хора, включително и британският министър-председател Риши Сунак, също се фокусират най-вече върху икономическите възможности, които AI предлага.

Но, според Google, повечето хора в момента не знаят как да се възползват от тях.

Компанията публикува доклад, в който се казва, че интересът към търсенето с помощта на AI е достигнал исторически връх в Обединеното кралство през първата половина на 2023 г., като най-търсеният въпрос от типа „как да“ (от англ. "how to") е „Как да правя пари с AI?“. 

"Как AI може да помогне на бизнеса?" също е на челните места в класацията.

За да помогне за преодоляването на тази липса на знания, Google стартира безплатна онлайн серия от обучения, наречена New Fundamentals, която може да даде на хората и бизнеса практически умения и знания за потенциала на работата с изкуствения интелект.