Цените на петрола нарастват днес - на фона на затягащото се глобално предлагане, като ограниченият износ от страна на Саудитска Арабия и Русия надделя над продължаващите опасения относно търсенето в световен мащаб в условията на по-високи лихви.

Фючърсите на петрола от сорта брент поскъпват с 0.68%, до 85.38 долара за барел, докато тези на щатския лек суров петрол (WTI) бележат ръст от 0.81% до 81.91 долара за барел.

Септемврийските фючърси на WTI изтичат във вторник, а по-атрактивният октомврийски контракт поскъпва със 73%, до 81.39 долара за барел.

През миналата седмица и двата бенчмарка прекъснаха печелившата си серия от седем поредни седмични повишения, като поевтиняха с по около 2% за седмицата, след като доларът поскъпна на фона на вероятността лихвените проценти да останат по-високи за по-дълъг период от време и след като задълбочаващата се имотна криза в Китай засили опасенията относно слабия икономически растеж на страната и търсенето на петрол.

Предлагането обаче се затяга, като износът на ОПЕК+ се очаква да падне във втори пореден месец през август, казва пред Reuters Стефано Грасо, старши портфейлен мениджър в 8VantEdge в Сингапур, позовавайки се на предварителни данни на компанията за проследяване на корабния транспорт Kpler.

"Цялостното предлагане намалява, докато търсенето нараства," казва Грасо. " OПЕК+ контролира нещата, освен ако няма рецесия и търсенето не се забави или падне."

Водещият вносител на суров петрол в света използва рекордните си запаси, натрупани по-рано през годината, като китайските рафинерии ограничават покупките, след като ограниченията на производството от страна на ОПЕК+ повишиха цените на суровината до над 80 долара за барел.

През юли доставките на петрол от Саудитска Арабия за Китай падат с 31%, в сравнение с юни, а Русия със своя по-евтин петрол остава основният доставчик на азиатския гигант.

В същото време китайските рафинерии са засилили износа на рафинирани продукти през юли, привлечени от високите експортни маржове.

В САЩ броят на нефтените платформи, който е ранен индикатор за бъдещия добив, намалява с пет до 520 през миналата седмица, което е най-ниското ниво от март 2022 г., според доклад на Baker Hughes.