Суперзвездата на световния футбол Лионел Меси оказа сериозно влияние върху цените на билетите на тима си Интер Маями. Част от тях са поскъпнали с над 1 700% на вторичния пазар, в сравнение с година по-рано, информира CNBC.

Аржентинската звезда подписа договор с тима от Флорида през юли за между 50 и 60 млн. долара годишно, както и с опция за придобиване на дял от отбора след приключване на кариерата му.

Меси подписа договори и с Apple TV и Adidas, откъдето ще получава процент от приходите, генерирани от двете компании.

Присъединяването на футболиста към щатското първенство повиши сериозно интереса към лигата, която до този момент не влизаше в топ 10 в света.

Само за месец абонаментите за директно излъчване на мачовете през Apple TV са се удвоили, според информация от собственика на Интер Маями Хорхе Мас. 

Последователите на Интер в Instagram вече са над 14 милиона спрямо 1 милион преди пристигането на Меси във Флорида. Нещо повече – интересът към официалните му екипи не толкова голям, че доставки към момента се планират за края на октомври.

Най-голям ефект за момента Меси има върху билетите за мачовете на Интер. Средната цена за домакинските мачове на тима е скочила от 152 долара на 864 долара, или с 468%, според данни на TicketIQ.

Ефектът Меси обаче е още по-изразен за гостуванията на Интер, където част от билетите повишават цената си с над 1000% спрямо година по-рано. Най-голям ръст се отчита при цените на пропуските на големите пазари – Ню Йорк и Ел Ей, където Интер игра с Ню Йорк Ред Булс и Лос Анджелис.

Билетите там са повишили стойността си със съответно 1760 и 1648%, докато пропуските за мача с друг тим от Флорида – Орландо, отчитат ръст от 1709% на вторичния пазар.

Средната цена на билетите за срещата Орландо – Интер през миналата година е 97 долара, а след идването на Меси – 1 755 долара.