Милиардерът, притежаващ Интер Маями, намери своето златно момче.

Отборът, състезаващ се в американската Major League Soccer, основан от Дейвид Бекъм, днес е притежаван от кубино-американския бизнесмен Хорхе Мас и брат му Хосе Мас.

От Интер Маями вече се похвалиха, че са привлекли Лионел Меси, смятан от мнозина за най-добрия футболист в света за всички време, пише Forbes.

Това се случва само няколко месеца, след като Меси вдигна световната купа по футбол с Аржентина.

Часове след новината за привличането на футболиста билетите за мачовете на Интер Маями поскъпнаха с повече от 1000%, което беше наречено от Forbes „ефекта Лионел Меси“.

Кой е Хорхе Мас?

60-годишният бизнесмен става управляващ собственик и главен изпълнителен директор на Интер Маями през 2021 г. Хорхе Мас се надява, че с помощта на 35-годишния Меси ще реализира мечтата си да направи Маями „портал за футбол“ не само в Южна Флорида, но и за Америка, както казва самият той в интервю през 2019 г.

По данни на сп. Forbes Мас притежава състояние от 1.3 млрд. долара. Той е роден в Маями през 1963 г. три години, след като баща му Хорхе Мас Каноса бяга от режима на Фидел Кастро, според информация на New York Times.

След кратък престой в американската армия по време на детството на Хорхе, Мас Каноса навлиза в частния бизнес. Той купува малка пуерториканска телекомуникационна компания през 1969 г. с цел да пробие на пазара в страната.

Взима заем от 50 000 долара за сделката и преименува компанията на Church & Tower.

Хорхе започва да работи за баща си през 1984 г., а десет години по-късно наследява Church & Tower, за да ѝ даде настоящото име MasTecMTZ. Днес тя е гигант в сферата на изграждането и поддръжката на инфраструктура за мобилни оператори.

Мас е главният виновник за излизането на компанията на чужди пазари, като Бразилия, Испания, Чили, Перу и родната Аржентина на Лионел Меси.

Приходите на MasTec през 2022 г. възлизат на 9.8 млрд. долара. Хорхе притежава 15% от компанията, която се търгува на New York Stock Exchange. Делът му се оценява на 1.2 млрд. долара.

През 1990 г. Мас съосновава и компанията Neff Rentals, която отдава под наем строително оборудване и инструменти. Продава я през 2005 г. за 510 млн. долара.

Хорхе Мас навлиза в професионалния спорт през 2018 г., когато се присъединява към групата, сформирала Интер Маями, включваща и футболната легенда Дейвид Бекъм.

Три години по-късно заедно с брат му Хосе стават мажоритарни собственици, след като купуват дяловете на главния изпълнителен директор на Sprint и главния изпълнителен директор на Softbank Масайоши Сон. 

Мас днес е изпълнителен директор и управляващ собственик на компанията, а Бекъм и Хосе Мас, както и компанията за дялово инвестиране Ares Management, са останалите акционери.

През февруари Forbes оцени тима на 600 млн. долара, което го нарежда на 11-а позиция сред най-скъпите отбори в MLS.