Няколко прости стратегии могат да ви помогнат да се наслаждавате на пресните си плодове и зеленчуци по-дълго - и да сведете до минимум изхвърлянето на храна, пише New York Times.

Започнете на чисто

Изборът на най-пресните плодове и зеленчуци е първата стъпка към постигане на най-дълъг срок на тяхното съхранение. Когато избирате кореноплодни зеленчуци, зеле, тиквички и лук, The New Food Lover's Companion съветва те да са без дефекти или меки петна.

Ако разчитате на доставка на хранителни стоки, нямате толкова голям контрол върху качеството на продуктите. Въпреки това подборът на определени видове продукти може да ви осигури по-голяма дълготрайност, пише darik.bg.

Поскъпват плодовете на тържищата у нас

Замразяване

Ако имате излишък от плодове и зеленчуци, може да ги замразите за по-късно. Това запазва свежестта и хранителните вещества на продуктите.

Отглеждане на собствени плодове и зеленчуци

Ако имате възможност, опитайте се да отгледате някои плодове и зеленчуци във вашата градина. Така ще можете да ги събирате точно преди консумация и да се наслаждавате на максималната им свежест.

Избягване на излишни покупки

Купувайте само толкова плодове и зеленчуци, колкото можете да консумирате в разумен срок. Излишните покупки могат да доведат до изхвърляне на пресни продукти.

Първо най-старите

Когато съхранявате плодове и зеленчуци в хладилника, ги подреждайте така, че най-старите да бъдат отпред, а най-новите отзад. Така ще гарантирате, че първо ще използвате по-старите продукти.

Тайни в кулинарията, които готвачите няма да ви кажат (снимки)

Условията

Когато съхранявате пресни плодове и зеленчуци, трябва да се фокусирате върху "температурата, етилена и въздушния поток - трите основни фактора", казва Емили Гоув, стратег по продажбите на пресни продукти в Equal Exchange.

Голяма част от продуктите се съхраняват добре в хладилник, докато някои от тях, като картофи, лук и чесън, е най-добре да се оставят на стайна температура.

Продуктите, които се съхраняват най-добре при стайна температура, се нуждаят от циркулация на въздуха. Пластмасовите торбички водят до преждевременно разваляне.

Дори бананите, картофите или лукът, които сте купили, да са в перфориран найлонов плик, те ще издържат по-дълго, ако ги извадите и ги оставите да дишат.

Повечето продукти, съхранявани в хладилник, остават свежи по-дълго време, когато са затворени, независимо дали са в найлонови торбички с цип, силиконови торбички за многократна употреба или контейнери с плътно прилепващи капаци.

Тези контейнери задържат влагата, предотвратявайки изсушаването на продуктите, като помагат за предпазване на чувствителните продукти от въздействието на етиленовия газ. 

Как да поддържаме кожата си чиста и здрава

Преценявайте - ако нещо изглежда, мирише и има добър вкус, може да не искате да го изхвърляте. От друга страна, ако нещо ви се струва нередно, доверете се на инстинкта си и следвайте поговорката за безопасност на храните: когато се съмнявате, изхвърлете го.

Следването на тези стратегии може да ви помогне да удължите срока на свежест на вашите плодове и зеленчуци и да се наслаждавате на тях за по-дълъг период.