Представете си най-големия пазар за физически продукти на света. За мобилни телефони ли се сещате? Коли? Недвижими имоти?

Всичко това са големи пазари, но в идните десетилетия ще бъде пуснат един нов продукт, който ще засенчи тези гиганти, казва Джорди Роуз, главен изпълнителен директор на Sanctuary AI.

Базираната във Ванкувър компания разработва хуманоиден робот на име Phoenix, който (когато е готов) ще разбира какво искаме, начина, по който действа светът и ще има уменията да изпълнява нашите команди.

Преди да изпреварим събитията прекалено много, той уточнява, че "предстои да се измине дълъг път от положението, в което се намираме в момента."

Роуз отказва да посочи срок, в който у дома ще има робот, който ще се занимава с прането или ще чисти банята. Други представители на сектора обаче твърдят, че това може да се случи в рамките на около 10 години.

Десетки други компании по света работят по технологията. Във Великобритания Dyson инвестира в изкуствен интелект (AI) и роботика, насочени към изпълнението на домакински задачи.

Вероятно най-популярната компания на пазара е Tesla - ръководеният от Илон Мъск производител на електромобили. Тя работи по хуманоидния робот Optimus, чийто продажби могат да започнат след няколко години, според Мъск.

Предстои да видим дали нещата ще се развият точно така. Това, което можем да кажем сега, е, че скоковете напред в сферата на изкуствения интелект означават, че разработването на хуманоидни роботи се ускорява.

"При темповете, с които се развива технологията в момента, 10 години са цяла вечност. Всеки месец има по нещо ново в света на AI, което представлява фундаментална промяна," казва Роуз, който преди това създава компания за квантови изчисления.

Интересът на обществото към AI избухна през миналата година, когато мощна версия на чатбота ChatGPT стана публично достъпна.

Неговата способност да генерира всевъзможни полезни текстове и изображения предизвика създаването на конкуренти, както и вълна от инвестиции в сферата на AI технологиите.

Разработването на AI, който ще позволи на робот да изпълнява цели полезни задачи, обаче е различна и по-трудна задача.

За разлика от ChatGPT и неговите конкуренти, хуманоидните роботи трябва да се справят с физическия свят и да разбират как предметите в него са свързани помежду си. Задачи, които изглеждат лесни за много хора, представляват големи подвизи за хуманоидните роботи.

В пробен проект роботът Phoenix на Sanctuary, например, опакова дрехи в найлонови торбички в задната стаичка на магазин в Канада.

"Това е проблем, който ангажира много различни сложни въпроси в задвижвана от AI роботизирана система, защото торбичките са провиснали, те са прозрачни и имат място, от което се отварят.

Обикновено, когато отворите ръчно торбичката, трябва да я пуснете с едната ръка и след това да сложите нещо в нея," казва Роуз.

"Работата с торбичките, всъщност, е много, много трудна за роботите," допълва той, като на фона на тази реплика днешните хуманоидни роботи изглеждат много по-малко страшни от някои от колегите си в Холивуд.

От Sanctuary разполагат със система, която обучава Phoenix в конкретни задачи, като пакетиране. В партньорство с компания тя заснема конкретната задача и след това дигитализира цялото събитие.

Тези данни се използват за създаването на виртуална среда, която освен че съдържа всички предмети, симулира и аспектите на физиката, като гравитация и съпротивление.

След това AI може да се упражнява в тази виртуална среда. Той може да направи милион опита и когато разработчиците сметнат, че изкуственият интелект е усвоил събитието във виртуалния свят, ще му бъде позволено да опита във физическия свят.

По този начин Phoenix е обучен да изпълнява около 20 различни роли.

Роуз смята, че това е начинът, по който трябва да се развиват хуманоидните роботи – усвояването на конкретни задачи, които ще са полезни за бизнеса. Роботите, които могат да изпълнява домакински задачи, са още по-напред в бъдещето.

Едно от най-големите предизвикателства е да се придаде на робота усещане за докосване, така че да знае колко натиск да оказва върху даден предмет. "Имаме съоръжение с този тип задачи и те са много трудни за машините," казва Роуз.

Предстои да се свърши голямо количество работа, за да се създаде робот, който може да се справя с всички събития, които се случват в един дом или на натовареното работно място.

"Не можете да поставите един робот в неструктурирана среда и след това да искате от него да се движи наоколо без на практика да унищожава разни неща.

На този етап това е прекалено много като изискване от технологията," казва професор Алиреза Мохамади, който основава лабораторията Robotic Motion Intelligence в Мичиганския университет.

Той посочва, че можем да подложим AI на милиони сценарии по време на обучението, но в реалния свят винаги има вероятност да се сблъска с нещо, което не е виждал преди това и да реагира по един непредсказуем и вероятно опасен начин.

Част от проблема, казва той, е, че хората имат интуитивно разбиране от контекст и последици. Например, ние можем да предположим, че превъзбудено куче може да скочи пред нас и да го имаме предвид. Вграждането на това в един робот е изключително трудно.

"В рамките на 10 години може да има роботи, които да се движат с известно насочване, но не и в напълно неструктурирана среда," казва професор Мохамади.

Ако тези предизвикателства бъдат преодолени, могат ли тогава хуманоидните роботи да започнат да вършат неща, които в момента се вършат от хората?

Роуз казва, че в много държави има недостиг на работници и неговите роботи може някой ден да запълнят тези позиции.

"Неизбежно ще има роботи, които вършат неща, които преди това са били вършени от хора, въпросът е какво означава това?", казва Стюърт Милър главен изпълнителен директор на National Robotarium - партньорство между университета Хериът-Уат и Единбургския университет, което е фокусирани в сферата на AI и роботиката.

"Ще преминем през известни болки на растежа. Като се замислим обаче, можем да започнем да наблягаме и да се концентрираме върху нещата, които хората вършат най-добре, като освобождаваме капацитет да вършим точно тях, без да губим време да вършим неща, в които машините са на-добри."