Роботите, които изглеждат и работят като хора, се увеличават, а инвеститорите, които искат да се възползват от тази тенденция, ще имат много възможности през следващото десетилетие, прогнозира американската инвестиционна банка Goldman Sachs. 

Нейните експерти изчисляват, че след 10 до 15 години е постижимо пазарът на хуманоидни роботи да достигне 6 милиарда долара и да продължи да нараства.

В допълнение, тази индустрия може да запълни важни части от пазара на труда, 4% от недостига на работна ръка в производството на САЩ до 2030 г. и 2% от дефицита на социални работници за грижи за възрастни хора до 2035 г.

„Ако препятствията, свързани с дизайна на тези продукти, начините на използване, технологиите, достъпността и масовото приемане от обществото, бъдат напълно преодолени, ние предвиждаме пазар до 154 милиарда щатски долара до 2035 г. при най-оптимистичния сценарий.

Това ще е близо до този на световния пазар на електромобили и една трета от световния пазар на смартфони към 2021 г. Това означава, че проблемите с недостига на работна ръка, като например за производството и грижите за възрастни хора, могат да бъдат решени до голяма степен“, се посочва още в анализа на Goldman Sachs, цитиран от CNBC. 

Технологиите за хуманоидни роботи не са нови. В много от нискоквалифицираните и рутинни, повтарящи се задачи хората вече са заменени от роботи. Те имат и по-сложни приложения, включително в сферата на индустриалната роботизация и автономните превозни средства.

На последната си демонстрация пред инвеститори Tesla показа своя хуманоиден робот Optimus и заяви, че има за цел да достави милиони единици от него през следващите пет до десет години. Компанията също така иска да направи роботите по-евтини от автомобил.

Това дава представа за бъдещето на хуманоидните роботи, които вероятно ще намерят първите си приложения във фабриките и могат да бъдат особено ценни, ако могат да работят до осем часа на ден. По-старите модели могат да работят само един или два часа непрекъснато, припомня изданието.

Разбира се, преди тези машини да поемат работата, която в момента се извършва от хора, ще трябва да има известен напредък в технологиите и разходите ще трябва да намалеят, за да бъдат конкурентоспособни с двугодишната заплата на работник с минимална заплата, смятат още експертите. 

„Ако приемем, че технологичното ниво ще бъде достигнато и се позоваваме на намаленията на разходите в производството на електромобили в исторически план, нашата оценка предполага, че фабричните приложения могат да бъдат икономически жизнеспособни през 2025 или 2028 г., а потребителските приложения - в периода между 2030 и 2035 година“, се посочва в прогнозата на Goldman Sachs.  

В момента инвестиционната банка вижда най-видимата инвестиционна възможност на този етап в компонентите за движение. Това е така, защото има по-зряла верига за доставки от съществуващите промишлени роботи и приложения за автоматизация, както и дълга "писта" за потенциален растеж. 

Сензорните модули също биха могли да се възползват и да използват технология от съществуващите вериги за доставки на усъвършенствани системи за подпомагане на водача. Производителите на подобни компоненти ще намерят един нов пазар в лицето на хуманоидните роботи.  

На някои от останалите инвестиционни възможности, които Goldman Sachs вижда в този сегмент, ще им е необходимо малко повече време за развитие както от страна на хардуера на роботите, така и в сферата на софтуера и компютърните системи, които ги управляват.   

„Досега стартиращите компании в сферата на роботиката не успяха да достигнат до масовия пазар, защото не можаха да намалят разходите. Бъдещите експерименти с хуманоидни роботи ще трябва да решат два основни проблема - да намалят разходите за хардуерни компоненти и да позволят на софтуера да поеме аналитичната роля“, се посочва в анализа.