Кучетата роботи на Boston Dynamics може и да не могат да лаят, но могат да отговарят с цели изречения, благодарение на генеративния изкуствен интелект (AI).

Софтуерната компания в областта на AI Levatas си партнира с Boston Dynamics, за да интегрира разработения от OpenAI чатбот ChatGPT в Spot - кучето робот, което компанията представи през 2020 г.

Използвайки гласовата технология на Google Assistant, ChatGPT предоставя на кучетата роботи способността да разбират и отговарят на хората при разговор с тях.

"Клиентите могат да питат каквото поискат," казва Крис Нилсен, основател и главен изпълнителен директор на Levatas.

Използвани в индустрии, като производството и логистиката, тези кучета роботи с AI първоначално бяха проектирани да изпълняват "мисии," или дълги списъци със задачи, за които са програмирани, като откриването на разливи и течове и издирването на повреди по оборудването в заводи, казва Нилсен.

При извършването на тези задачи кучетата роботи събират огромни набори от данни, които "само запознатите технически хора могат да обработват," казва Нилсен.

Новата функционалност на ChatGPT, която все още не е пусната на пазара, може да комуникира тези данни на хора с по-малка техническа експертиза, допълва той.

Когато получи въпрос за задачите на робота, ChatGPT може да го интерпретира и да формулира отговор, като анализира данните от робота.

Демонстрация на тези кучета роботи показва, че те са способни да отговарят на устни въпроси по един ясен начин.

Когато мъж задава на Spot въпроса "Колко инспекции включва следващата ти мисия?", роботът отговаря "Следващата ми мисия включва 20 инспекции."

След това различен човек кара Spot да опише последната си мисия. Роботът отговаря с подробности за това къде се е провела мисията, колко време е продължила и че при нея за засечени "две топлинни аномалии."

Новината за новите способности на Spot идва няколко седмици, след като кметът на Ню Йорк Ерик Адамс обяви, че полицейската служба в града ще използва отново кучетата роботи на Boston Dynamic по време на животозастрашаващи операции, като бомбени заплахи и вземането на заложници.

Те дори ще бъдат използвани за проверката на депа за опасни отпадъци.

Въпреки че Levatas не работи с полицейската служба на Ню Йорк, Нилсен казва пред Insider, че вижда приложение на ChatGPT в това отношение, като всеки би могъл да общува с робота, за да "бъде упътен" или да открие "къде се намира най-близката спешна помощ".

Говорител на Boston Dynamics е заявил, че интеграцията на ChatGPT все още във фаза на проучване и разработка и досега е била демонстрирана единствено "в контекста на инспекциите на промишлено оборудване."