Среброто се среща в природата като сплав със златото или в руди, съдържащи сяра, арсен, антимон или хлор.

Основна суровина за добиването на сребро са медни, медно-никелови, оловни и оловно-цинкови руди, открити в Перу, Мексико, Китай, Австралия, Чили, Полша, Сърбия и в България.

Среброто, освен като средство за предпазване от инфлация и производство на бижута, се използва широко и в промишлеността.

В Перу и Мексико металът се добива от 1546 г. насам, като двете държави са най-големите производители в света. Именно там за първи път наричат метала „бялото злато“.

Добивът на сребро през 2022 г. в световен мащаб възлиза на 26 000 тона спрямо 24 000 тона година по-рано. Според прогнозите, през 2023 г. ще станем свидетели на 5% по-висок добив, най-вече от повишеното производство на мините в Мексико.

Кои са държавите с най-големи резерви от сребро?

Данни на Геоложкия институт на САЩ сочат, че начело по този показател е Перу със 120 000 тона, следвана от Австралия и Полша с по 90 000 и 67 000 тона.

В топ 5 попадат още Русия и Китай, разполагащи с доказани залежи от около 45 и 41 хил. тона. Мексико, Чили, САЩ и Боливия са останалите държави по света, където среброто се среща често.

Очакванията на анализаторите е, че цената на метала в дългосрочен план ще нараства, тъй като търсенето му се увеличава всяка година, а залежите намаляват.

Най-често цената на среброто се сравнява с тази на златото. Съотношението злато/сребро в момента е на ниво от 79.20, като в последните пет години варира от 62.82 до 124.10. 

Съотношението е изключително важно, тъй като ако то е близо до рекордните си нива, инвеститорите могат да купуват сребро и да продават злато. И обратното – ако е на ниски нива, това може да означава, че златото ще поскъпва.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на метали.