Това, че работите от вкъщи, не означава, че сте се освободили от зоркото око на своя шеф.

Жена в Австралия се оплака, че е уволнена от работата си като консултант, след като софтуерът за следене на нейния работодател е засякъл "много ниска активност в работата с клавиатурата" на нейния лаптоп в периода октомври - декември.

Наскоро нейният мениджър пък заяви, че позицията ѝ изисквала по над 500 натискания на клавиши на час, а средният брой при нея бил 100.

През юли ръководител в компанията на име Майкъл Патрон написа в социалната медия X, бивша Twitter, че току-що е уволнил двама служители, които използвали технология за местене на компютърната мишка, за да симулират работа.

Патрон пише, че след като изпуснали крайни срокове и в отговорите на съобщенията до тях имало дълги забавяния, доклад на компанията за анализ на работния ден Time Doctor установил дълги периоди от време, в които служителите не са писали нищо.

В коментар под съобщението Лиам Мартин, съосновател на Time Doctor, го попитал дали използва най-новия инструмент за проследяване на компанията. От Insider не са успели да се свържат с Патрон за коментар.

Карло Борха, маркетинг мениджър в Time Doctor, казва, че компанията предоставя информация в реално време, която може да помогне на компании да оценят работата на служителите си, по-конкретно старт и край на работния ден, почивки и използвани уебстраници и приложения.

Time Doctor също така предлага инструмент за следене на екрана, който позволява на компаниите да гледат екрана на служителя чрез записи или скрийншотове. Тази функция може да се включва и изключва, както е необходимо.

"Ние помагаме на компаниите по отношение на анализа на продуктивността," казва той.

Дейността на Time Doctor се увеличава в последните години с възхода на дистанционната работа, а усилията на компаниите за връщане на служителите в офиса не са елиминирали нуждата от софтуер за следене на тяхната работа.

"Сега, след пандемията, въпреки че хората се връщат в офисите, компаниите се приспособяват към хибридния начин на работа," казва Борха. "Това прави Time Doctor още по-ценна."

Компаниите отдавна използват софтуер за следене на служителите. С навлизането на хибридната и изцяло дистанционна работа в последните години обаче, популярността на тези продукти нараства.

Борха казва, че над 298 000 служители по света са следени със софтуера на компанията, като най-големите ѝ клиенти са компании в САЩ, Великобритания и Австралия.

Проучване от март на Resume Builder сред 1 000 щатски компании със служители, които работят предимно хибридно или дистанционно, установява, че 96% от тях използват някаква форма на софтуер за наблюдение на служителите, за да следят тяхната производителност.

Преди пандемията едва 10% от тези компании са използвали подобен софтуер. Около три четвърти от участниците са казали, че са уволнявали служители въз основа на констатации от проследяващия софтуер.

Мониторинговата система на JPMorgan, например, следи всичко - от присъствието в офиса до отделеното време в писане на имейли, информира Insider през миналата година.

Служители в завода на Tesla в Ню Йорк казват пред Bloomberg, че компанията ги следи колко активни са на компютрите си и в резултат на това те са избягвали да правят почивки за посещение на тоалетната.

Други компании следят кликове на мишката или използват снимки от уебкамерата, за да се уверят, че служителите им са на компютрите си. Осем от 10-те най-големи непублични щатски компании следят производителността на своите служители, информира New York Times през миналата година.

Според проучването на Resume Builder, едва 5% от бизнес лидерите, които са заявили, че ползват софтуер за проследяване, казват, че служителите им не знаят, че са следени.

Борха казва, че от Time Doctor насърчават клиентите си да информират служителите си за използването на такъв софтуер, но не могат да гарантират, че те го правят. "В крайна сметка, изборът е на собственика на компанията," допълва той.

На уебсайта на Time Doctor се посочва, че това да бъдат открити със служителите си е в интерес на техните клиенти, така че служителите да знаят, че компанията ги държи отговорни и да могат да ограничат всяка своя дейност, която отнема работно време.

Служителите, които не са доволни от това доколко са следени, може да не могат да направят нищо по въпроса. Отказ да включите камерата си по време на онлайн среща, например, може да е основание за работодателя ви да ви уволни, ако живеете в САЩ.

Работещи в компании за софтуер за следене на служители са изразявало опасения по отношение на поверителността.

"Всички в индустрията говорят за това — разполагате с всевиждащото око на Big Brother, което следи всичко, което служителите правят и това е малко зловещо," казва служител на Time Doctor пред Insider през 2021 г.