Ernie е най-новият чатбот на китайската компания Baidu. Той стана достъпен за публиката преди няколко дни и вече предизвика бурен интерес, пише The Economist. 

Ботът Ernie обаче има доста противоречиви възгледи за науката.

Най-големият китайски чатбот с изкуствен интелект, който беше пуснат за обществено ползване на 31 август, смята, че епидемията от COVID-19 е възникнала сред американските потребители на електронни цигари през юли 2019 г., а по-късно същата година вирусът се е разпространил в китайския град Ухан чрез американски омари. 

Ernie се обърква и от въпроси, като „Кой е президентът на Китай?“ и ще ви каже името на майката на Си Дзинпин, но не и тези на неговите братя и сестри.

Той не връща отговор, ако го попитате за недостатъците на социализма, и често се опитва да пренасочи чувствителните разговори, като казва: „Нека поговорим за нещо друго“.

Защо Ernie може да се окаже спасителен пояс за Baidu? 

Сдържаността на Ernie едва ли е изненадваща за китайските потребители, запознати със силно цензурирания интернет в страната. Ernie е плод на въображението и усилията на Baidu - китайски технологичен гигант, който от години е засенчен от своите конкуренти.

Сега, благодарение на AI, фирмата се завръща на сцената. А евентуалният ѝ успех (или неуспех) ще е индикатор за перспективите пред китайските технологии, които са притиснати както от американския контрол върху износа, така и от нарастващия авторитаризъм на президента Си Дзинпин. 

Преди десетилетие Baidu, която управлява най-голямата онлайн търсачка в Китай, беше в центъра на развитието на интернет страната. Заедно с Alibaba и Tencent, тя формира "триумвират", известен като BAT.

Тъй като чуждестранните търсачки бяха забранени или силно цензурирани в Китай, конкуренцията беше незначителна.

Baidu никога не е губил господството си в този бизнес, като все още се радва на над 90% от трафика за търсене в Китай. И все пак, заради промените в технологичния пейзаж, компанията в момента е бледа сянка на предишното си бляскаво минало.

Повечето китайски интернет потребители вече имат достъп до мрежата чрез супер приложения, като WeChat на Tencent. Приходите от реклама пък се насочват към продукти, като Douyin - китайския братовчед на TikTok.

Платформата за доставки Meituan и компанията за електронна търговия Pinduoduo надминаха пазарната оценка на Baidu от 50 милиарда долара. В опит да догони конкурентите си, компанията стартира свои собствени решения за доставка и пазаруване, заедно с други услуги, като плащания и социални медии. Повечето от тях обаче се провалиха. 

Пазарната капитализация на компанията сега е еквивалентна на една осма от тази на Tencent, докато преди две години беше около една пета от нея.

AI и шанс за ново начало

Разгръщането на AI разработките в Baidu възобновява надеждите за компанията. Ernie беше изтеглен 1 милион пъти в рамките на 19 часа след пускането му. За сравнение, ChatGPT достигна 1 милион изтегляния след пет дни на пазара, според OpenAI.

Акциите на Baidu се повишиха с повече от 4% в деня на пускането, тъй като анализатори, инвеститори и граждани "бомбардираха" бота с въпроси. Въпреки че и други фирми пуснаха подобни услуги в същия ден, а други шест получиха одобрение от правителството на Китай, Ernie предизвиква най-голямо вълнение.

Миналия месец главният изпълнителен директор и съосновател на Baidu Робин Ли каза, че внедряването на AI е било „промяна на парадигмата“ за компанията. Но това не се случва за една нощ.

Дългогодишните постоянни инвестиции превърнаха Baidu в една от най-развитите компании за изкуствен интелект в Китай. Тя притежава система, която включва дизайн на чипове, рамка за задълбочено машинно обучение и собствени модели и приложения.

Компанията започна изграждането на Ernie през 2019 г., което я направи един от "пионерите", експериментиращи с генеративен AI.

Досега Baidu избягваше да дава насоки за това как технологията ще повлияе на финансовите ѝ резултати, но анализаторите вярват, че Ernie ще насочи повече трафик към търсачката и останалите услуги на компанията, повишавайки приходите от реклами.

Baidu също така се утвърди като най-големия доставчик на "облачни" услуги в Китай и започна да предлага решения по поръчка за компании, които искат AI модели, предназначени за техния бизнес.

Ентусиазмът по отношение на другия голям AI проект на Baidu - бизнеса с автономни таксита, не е чак толкова силен. Услугата е пусната в няколко града в Китай, позволявайки на потребителите да викат роботакси чрез мобилно приложение.

Но пътуванията все още трябва да се наблюдават дистанционно от живи хора, а по-широкото внедряване може да се случи след години. Малко анализатори очакват звеното скоро да генерира значителни печалби.

Политическите предизвикателства 

Голяма част от бъдещето на Baidu обаче ще зависи от политиката на Пекин и Вашингтон. Ограниченията на администрацията на американския президент Джо Байдън върху продажбата на модерни чипове в Китай причиняват на компанията значителна "болка".

Почти всички чипове, които повечето производители на изкуствен интелект използват за обучение на своите модели, се произвеждат извън Китай. Доставката на по-голямо количество чипове с по-ниска мощност е възможна, но скъпа.

В случая на Baidu, разработките в областта на изкуствения интелект разчитат на чипа Kunlunxin. Той е проектиран от компанията, но производството му е възложено на фирми, като тайванската TSMC.

Ограниченията от страна на САЩ поставят лимит върху видовете чипове, които чуждестранните производители могат да продават на китайските фирми, а никой местен доставчик не може да произвежда толкова модерни компоненти. 

Откакто беше обявена американската забрана, Baidu започна да омаловажава значението на чипа Kunlunxin, което подсказва, че компанията вероятно има проблеми с набавянето на нужните количества, пише още изданието. 

У дома правителството на Китай проявява силен интерес към регулирането на изкуствения интелект, като прави по-бързи стъпки в тази посока от повечето други страни. Това все още не предизвиква твърде много притеснения сред технологичните компании.

Регулаторите признават търговската стойност на  AI и искат компаниите да печелят от него. Те разбират колко е важно да се позволи на китайските фирми да се конкурират на глобално ниво, казват източници от индустрията.

Одобрението на първата партида китайски чатботове беше по-бързо, отколкото се очакваше. Дългите закъснения, като тези на видеоигрите, например, често се отразяват зле на цените на акциите на китайските производители.

И все пак много ентусиасти в областта на изкуствения интелект намират някои от правилата за обременяващи. Компаниите, предлагащи генеративни AI услуги, са длъжни да идентифицират и докладват „незаконно съдържание“.

Те трябва също така да се придържат към „основните социалистически ценности“ на Китай. След като потребителите забелязаха, че искането за изображение на „патриотична котка“ в приложението за рисуване на Ernie дава като резултат снимка на котка с американския флаг, думите „патриотизъм“ и „патриотична котка“ бяха блокирани в приложението. 

Потребителите може да бъдат отблъснати от това, което китайският изкуствен интелект не може да каже, или пък да се страхуват да не бъдат докладвани, че задават "грешни" въпроси.

Разходите за цензура и съответствие ще започнат да нарастват за Baidu и останалите компании, предупреждават анализаторите, цитирани от The Economist. 

Скорошният опит показва ясно на китайските технологични ръководители, че те работят по желание на правителството и че неговото благоволение може бързо да бъде оттеглено. Интернет фирмите бяха засегнати от няколко регулаторни "репресии" между 2020 г. и 2022 г. 

Ако нещо подобно се случи и с AI, щетите за компаниите, които са инвестирали в технологията, включително и Baidu, могат да бъдат сериозни.

Компанията тества продуктите си в трудна среда и точно поради тази причина е важно да следите какво казва Ernie. Както и всичко, което не казва, пише още изданието.