Археолози откриха четири римски меча и оръжие с дръжка, известно като пилум, датиращо от преди 1900 години, в пещера близо до брега на Мъртво море в Израел.

Скривалището с оръжия е намерено в природния резерват Ен Геди, като предметите са запазени от дървени и кожени ножници, според Израелската служба за антиките.

„Намирането на един меч е рядкост – а на четири? Това е мечта! Потъркахме очи, за да повярваме“, казват изследователите, цитирани от CNN.

Оръжията вероятно са били военна плячка, взета от римската армия от юдейските бунтовници, според авторите на изследователска статия, публикувана в книгата „Нови изследвания в археологията на Юдейската пустиня: Сборник с документи“.

Първото доказателство — пилумът и парчета обработено дърво, които се оказват ножници, са открити случайно в изолирана и недостъпна пещера от археолози, изучаващи фрагментарен надпис с мастило върху сталактит.

По-нататъшното проучване разкрива четири меча "в почти недостъпна цепнатина на горното ниво на пещерата".

„Изключително добре запазените“ мечове са намерени заедно с парчета кожа, дърво и метал. Три от тях имат железни остриета в дървени ножници с дължина 60-65 сантиметра. Четвъртият е дълъг 45 сантиметра.

„Скриването на мечовете и пилума в дълбоки пукнатини в изолираната пещера северно от Ен Геди намеква, че оръжията са взети като плячка от римски войници или нарочно скрити от юдейски бунтовници за повторна употреба“, казва Ейтан Клайн, един от директорите на проекта за изследване на пустинята на Юдея.

„Очевидно бунтовниците не са искали да бъдат хванати от римските власти с тези оръжия. Тепърва започваме проучването на пещерата и откритото в нея скривалище с цел да се опитаме да разберем кой е притежавал мечовете и къде, кога и от кого са били произведени“, добавя той.

Допълнителни разкопки разкриват бронзова монета „Бар Кохба“, датираща от 132–135 г. сл. н. е., вероятно на възрастта на мечовете. По това време се е състоял Вторият еврейски бунт, при който местните са се вдигнали срещу римското управление в района.

„Това е драматично и вълнуващо откритие, засягащо конкретен момент от време. Не всички знаят, че сухите климатични условия в Юдейската пустиня позволяват запазването на артефакти, които не оцеляват в други части на страната“, казва Ели Ескусидо, директор на Израелската служба за антики.

„Това е уникална капсула на времето, в която има фрагменти от свитъци, монети от еврейското въстание, кожени сандали, а сега дори мечове в ножници – толкова остри, сякаш току-що са скрити.“