До 1000 литра на кв. м са стойностите на валежите, регистрирани за часове в Гърция.

В сърцето на страната - Тесалийската равнина, пет реки са се слели в една, заливайки цели села и квартали. Какви обезщетения се очаква да получат хората и фирмите?

Протест в Атина: Близки на изчезналите при наводненията настояват да бъдат открити

Броя на човешките жертви постоянно расте, а за спасените идват много трудни времена. Унищожени са почти 100% от обработваемите площи в една от най-плодородните части на Гърция, която дава около 22-26% от земеделската продукция на страната, посочва darik.bg.

Специалисти определят катастрофата като огромно бедствие. Обработваемите площи са покрити от почти половин метър кал и след като водата се оттече, трябва да минат поне 5 години, за да може да се обработва отново.

По предварителни оценки само за бизнеса в района материалните щети може да достигнат и до 2 милиарда евро.

Гърция продължава да се бори с щетите след потопа

Очаква се другата седмица да се съобщи каква точно ще е първоначалната и еднократна помощ за засегнатите.

За да се справи Гърция, има два варианта за действие – да поиска помощ от ЕС и преразпределяне на средствата от фонда за възстановяване и развитие, както и допълнително преразглеждане на бюджета.

Щетите са на много нива и засягат къщи, инфраструктура, посеви, дълготрайни стоки, а възстановяването в някои случаи трябва да започне незабавно.

Същата област беше засегната през 2020 г. от циклона Янос, след което бяха извършени дейности за превенция, но сега пораженията са поне три пъти по-големи.

Тогава бяха изплатени спешни средства под формата на еднократна помощ - 5000 евро на частни домове и 8000 евро за засегнат бизнес, в случаите в които се налагаше спешна помощ.

150 българи вече са евакуирани от Гърция

Иначе след експертна оценка се изплащат по-късно и до 60% от нужните строително-ремонтни дейности по всяка засегната сграда, подпомогнати от Министерството на инфраструктурата и транспорта.

В района има и застраховани бизнеси, стопанства и имоти. През 2020 г. на засегнати от циклона Янос в унищожените райони са изплатени от застрахователни фирми над 15 милиона евро. Предстои да стане ясно какви ще са обезщетенията сега и колко са застрахованите.