Румънското правителство одобри проект за модернизация на черноморското пристанище Констанца на стойност около 1.5 милиарда леи (302.2 милиона евро).

Инвестиционният проект има за цел да разшири, надстрои и реконструира пътищата и пасажите на пристанището, както и инфраструктурата за водоснабдяване, канализация и електроразпределение.

Инвестицията е отговор на увеличения трафик на стоки, предизвикан от войната в Украйна, според правителственият говорител Михай Константин, цитиран от SeeNews.

„Това е конкретно доказателство, че Румъния полага сериозни усилия в подкрепа на Украйна, работейки в полза на транзита на зърно и свързването на инфраструктурата в региона“, каза премиерът Марчел Чолаку.

Финансиран чрез безвъзмездни европейски средства и румънския държавен бюджет, проектът трябва да бъде завършен в рамките на 36 месеца.

През 2022 г. 75.5 милиона тона стоки са преминали транзитно през пристанището Констанца спрямо 67.5 милиона тона година по-рано, показват данни на порта. Само зърнените култури възлизат на 24 милиона тона.