В продължение на три години китайка работи на 16 места едновременно, като не посещава нито едно от работните си места.

Жената, която местните медии наричат само с псевдонима Гуан Ю, е част от мащабна схема за трудови измами на стойност близо 7 млн. долара, информира китайското печатно издание Xinmin.

Гуан има на хартия списък с всичките места, на които е наета на работа и когато се явява на интервю за нова позиция, тя публикува снимки от интервюто в работните канали на компаниите, твърдейки, че се среща с клиенти.

Когато получава повече оферти за работа, отколкото може да поеме, тя прехвърля позицията на своя позната, за което получава комисиона, информира изданието, във връзка с огромно разследване, което от Insider не са успели да потвърдят.

Със заработените средства, които преминават през множество банкови сметки, Гуан и нейният съпруг, който също е част от схемата, си купуват апартамент в Шанхай.

Схемата, в която са въвлечени стотици компании, е разбита през януари, след като главен изпълнителен директор на технологична онлайн компания, когото от изданието наричат с псевдонима Лио Дзян, научава, че негов служител работи едновременно и за друга компания.

Лио наема екип по продажбите от осем човека, който отначало изглежда впечатляващ, но след тримесечния им изпитателен срок не отчита някакъв реален напредък.

Той ги уволнява, но скоро след това лидерът на екипа споделя снимка в работен канал, която показва, че той работи и на друго място, което кара Лиу да подаде сигнал в полицията. В крайна сметка, 53-ма души са арестувани във връзка със случая, информира изданието.

От Xinmin пишат, че трудовите измами от подобен вид са огромен проблем в Китай, като между 700 и 800 групи от хора обикновено приемат работа на няколко места едновременно.

Те са експерти в това да бъдат наемани, да се представят страхотно на интервютатата за работа и да се хвалят с безупречни CV-та, макар и те да са фалшиви.

Когато бъдат разкрити, случаите рядко биват третирани наказателно и обикновено се разрешават чрез арбитраж по закона за трудовото право, в който тези групи се ориентират все по-добре и по-добре.

В един от случаите една от тези група „пробива“ компания, като успява да назначи свой член в екипа по човешки ресурси, който след това наема останалите на работа, пише изданието.