Над 20 000 крипто токена са били манипулирани чрез децентрализирана борсова търговия през последните три години. Това показва анализ на компанията за крипто анализи Solidus Labs, цитиран от Coin Telegraph. 

Извадка от 30 000 пула от децентрализирани борси, базирани на Ethereum, показва, че почти 70% от тях са извършили т. нар. "измиващи сделки" (от англ. - wash trading) от септември 2020 г. насам.  Общата стойност на крипто активите, участващи в тези сделки, възлиза на 2 милиарда долара.

Т. нар. "wash trading" е форма на пазарна манипулация, при която даден човек или компания купува и продава един и същ актив, създавайки измамно впечатление за пазарна активност.

Този тип сделки са характерни и за традиционните финансови пазари, но, според експертите на Solidus Labs, за пазарните манипулатори е по-лесно да извършват подобни действия в сферата на криптовалутите. 

"В крипто индустрията ликвидността е фрагментирана в различни централизирани и децентрализирани борси, което води до по-малки пазари, които са по-лесни за манипулиране", се посочва в анализа. 

Освен това има неяснота и по отношение на регулациите, за това кой е отговорен за откриването и предотвратяването на подобни "измиващи операции". Този проблем произтича от самия характер на децентрализираното финансиране.

"Манипулирането на пазара остава значително предизвикателство в рамките на крипто индустрията, особено в ерата на по-голям регулаторен контрол и институционално приемане“, коментира основателят и главен изпълнителен директор на Solidus Labs Асаф Меир.

"Въпросният wash trading е ясен знак за пазарна манипулация и трябва да бъде предотвратен, ако искаме крипто индустрията и DeFi да процъфтяват", предупреждава той. 

От Solidus посочват още, че "измиващите сделки" се предлагат във всякакви форми и мащаби - токени, които търсят лесно привличане на нови участници; спекуланти, които се опитват да спечелят от предстоящо пускане на пазара на нови криптовалути; борсови и пазарни оператори, отчитащи по-големи обеми на търговия от реалните, за да привлекат инвеститори и потребители.

Според проучване на Националното бюро за икономически изследвания в САЩ, над 70% от нерегулираните обеми на борсата са били свързани именно с манипулативни сделки.

Според изследователите, съществуват краткосрочни стимули за т. нар. "wash trading", а предполагаемите фалшиви транзакции често влияят върху класирането на борсите в уебсайтове за данни и статистика като CoinMarketCap и CoinGecko.

В допълнение, фалшивите транзакции влияят и върху цените на криптовалутите в краткосрочен план.