Има градове, има столици, а има и… Кайро. Хаотична, очарователна и великолепна, египетската столица вдъхва страхопочитание и е дом на сурова собствена енергия.

Град с хиляда минарета, който носи повече история, повече митове и повече очарование от почти всяко друго място на планетата.

Предизвикателство е да се открие най-доброто място, през което да влезете под кожата му и да придобиете правилното усещане защо този град е толкова специален.

Прекрасна бъркотия

Удоволствията, предлагани от обширния пазар Khan el-Khalili, който се намира в самото сърце на Кайро, го правят идеалното място за начало на всяко пътуване из египетската столица.

Тук посетителите могат да се пазарят за дрънкулки или да съберат сили за предстоящия ден с вкусен оризов пудинг, покрит с ядки, плодове и сметана.

Изкушаващо е да проучите мястото сами, но по-добрият вариант е да го направите с местен водач. Фотографът Карим Ел Хаяван е идеалният спътник – той предоставя не различна гледна точка, но и превръща снимките на туристите в достойни за Instagram кадри.

„Красиво интензивен е. Постоянно се променя“, казва Ел Хаяван за Кайро. „Това е красива бъркотия, една тъкан, която продължава да се вплита в безкраен гоблен от всеки и всичко. Той е приобщаващ и изключителен в същото време,“ допълва той.

Ел Хаяван работи със същото темпо като самия град – бързо и без пауза, въртейки кадри, докато намери правилната картина. Това е ценен урок за всеки, който дойде тук - трябва да се движите като светкавица, за да получи правилна представа как протича животът по улиците на столицата.

Музей от световна класа

Далеч от суетата на центъра на Кайро се намира нещо също толкова египетско. Блестящ на платото Гиза, на фона на пирамидите, Големият египетски музей (GEM) най-накрая се готви да отвори врати в края на 2023 г. - около 21 години след полагането на основите му.

Най-големият музей в света, той ще съхранява цялата колекция на Тутанкамон, както и хиляди артефакти и предмети, никога неизлагани на показ. И въпреки че някои се шегуват, че изграждането му отнема повече време от създаването на пирамидите, чакането несъмнено си заслужава.

Д-р Ал-Тайеб Абас, мениджър по археологическите въпроси на GEM, обяснява пред CNN, че това е дълъг и труден процес. Но си струва.

„Имаме повече от 66 000 артефакти, които ще бъдат изложени за първи път в едно пространство“, казва Абас. Те включват пълната колекция от предмети от гробницата на Тутанкамон, включително бижута.

Разбира се, този магически музей дължи съществуването си на невероятното древно минало на Египет. И въпреки че изследването на неговите привидно безкрайни стаи е удоволствие, нищо не може да се сравни с това да се доближите до самите пирамиди.

Няма значение колко пъти сте ги виждали. Независимо дали отблизо или отдалеч, техният размер, тяхната история, самото им присъствие на тази земя е истинско чудо.

Може би това, което ги прави още по-специални, е фактът, че въпреки годините на археологическа работа, човечеството все още не знае колко камери и тунели са скрити под тях. Това и въпросът без отговор: как точно са изградени?

Скрити за вечността

Същото важи и за епичната Долина на царете и град Луксор, на около 650 км южно от Гиза.

Великолепието на това място го поставя наравно с пирамидите, особено като се вземат предвид съкровищата, намерени тук през последните векове. Много от тях, включително тези на Тутанкамон, сега ще бъдат настанени в GEM. Нещо повече, има още много за откриване.

За журналиста и автор д-р Бетси Хиел Долината на царете е все така вънуваща. Разхождайки се из нея, тя е чудесен източник на знания, споделящ подробности, които нетренираните очи не забелязват.

„Древните преминават от изграждането на пирамиди към скритите гробни камери“, казва тя. "Държат да бъдат скрити, за да могат да живеят във вечността и да не бъдат намерени."

И докато тези желания на някои от фараоните са осуетени от бума на археологията през 19-и и 20-и век, други все още не са намерени.

Освен Тутанкамон, едно от най-сериозните открития в долината е гробницата на Сети I. Втори фараон от 19-ата династия на Египет, неговата гробница е намерена през 1817 г. - около 3200 години след погребението му.

„Той е част от нова военна династия. Неговата гробница е най-дълбоката, дълга около 122 метра“, казва д-р Хиел, добавяйки, че има тунели, за които някои смятат, че все още крият съкровища.

Храмът, върнал се към живота

Древните места продължават да изскачат, докато плавате на юг по Нил, отдалечавайки се от забързаното темпо на Кайро. Разходката с лодка е идеалният начин да се уверите колко удивителна е тази част от света.

Близо до Асуан, на около 225 км южно от Луксор, се намира Филе - древен храм със също толкова невероятна съвременна история.

„Филе се намира на друг остров, след което е преместен, за да бъде спасен от наводнения“, казва египтологът д-р Моника Хана, посветила живота си на археологията и опазването на древните места в Египет.

Говорейки на лодка, плаваща през езерото, създадено от язовир Долен Асуан в началото на 20-и век, Хана обяснява как през 1960 г. ЮНЕСКО и египетското правителство слагат началото на проект за спасяването на Филе.

Той е наводнен след завършването на язовира, оставяйки мястото под вода през по-голямата част от годината, със скъпоценни древни артефакти в процес на изчезване. В рамките на спасителна операция целият комплекс е преместен на друг остров: Агилкия.

„Проектът продължава повече от 10 години“, казва Хана за CNN Travel. „Археолози, архитекти и египтяни работят много усилено. Правят се фантастични открития – оказва се, че по-старите блокове от периода Саис са рециклирани и използвани в гръцкия и римския период“, допълва тя.

Това, което прави Филе толкова очарователен, е фактът, че не е място за мъртвите, а по-скоро за живите. „Това е царството на живите. Хората идват в храма на Изида, за да почитат богинята. Това е гробницата на бог Озирис. Храмът не е просто религиозно място“, казва Хана.

Днес Филе е свидетелство за грижата и вниманието на водещите световни експерти по египетска история. Той се изправя в същото величие от хиляди години – само че на различно място.

Историята на археологическото прераждане на Филе е част от по-широката история на Египет - място, оставащо класика за пътешествениците. Скъпоценните камъни от миналото блестят ярко, независимо дали в залите на искрящия нов GEM, пирамидите или във Филе.

Има и нещо изключително примамливо в шума на Кайро, уникален за тази прекрасна страна, в който посетителите задължително трябва да се потопят.