Египет отвори отново за посетители една от най-старите синагоги в света и дом на най-значимата индивидуална колекция от еврейски ръкописи.

Синагогата Бен Езра беше тържествено открита от министър-председателя Мостафа Мадбули в четвъртък след десетилетие реставрационни работи, според Министерството на туризма и антиките на страната.

Построена през 12 век, синагогата е възстановена през 1889 г. и отново през 1982 г. Тя е кръстена на Авраам ибн Езра - автор на различни библейски коментари по време на златния век на испанския юдаизъм.

Храмът е посещаван от изтъкнати еврейски фигури през цялата си история, включително Мойсей Маймонид - един от най-влиятелните еврейски философи. Маймонид живее близо до синагогата и се моли там.

Някои смятат, че районът на изграждането й е мястото, на което библейският пророк Мойсей се е молил на Бог.

В синагогата е намерена и най-важната селекция от еврейски средновековни ръкописи в края на 19 век, според университетската библиотека в Кеймбридж, където сега се съхраняват документите, известни като Кайро Гениза.

Сградата има архитектура в стил базилика, тъй като някога е била църква, според министерството, цитирано от CNN.

При последната й реставрация, завършена от Drop of Milk Association - организация, която се стреми да запази еврейското наследство на Египет, е извършена обработка за защита на таваните, настилките и осигуряване на изолация.

Египетските власти работят за възстановяването на няколко сгради и по консервационни проекти през последните няколко години, казва Луиз Бертини, изпълнителен директор на Американския изследователски център в Египет (ARCE).

Организацията предоставя на Drops of Milk безвъзмездна помощ през 2017 г., за да финансира възстановяване на останалите синагоги в Египет, включително Бен Езра.

Еврейското население на Египет надхвърля 80 000 души през 1948 г., но днес в страната са останали само около дузина евреи.

Усилията за възстановяване на синагогите са до голяма степен с цел подобряване на туризма, според Бертини.

Египет обаче е подложен на силна критика за разрушаването на големи части от стария Кайро, за да се отвори място за нови проекти за развитие на столицата. Историческите гробници в най-старите й части, наречени Града на мъртвите, се разрушават, за да има място за пътища.

Египетските медии съобщиха през юни, че президентът Абел Фатах ал Сиси е поискал преместване на гробовете на ново място  - в Гробището на безсмъртните.

Този ход е посрещнат с възмущение от историци и активисти в социалните медии, които го смятат за унищожаване на наследството на Египет и обект от списъка със световно наследство на ЮНЕСКО. Гробовете обаче вече са преместени, за да направят място за мостове и магистрали.