Необичайно добре запазен скелет на динозавър - от вида камптозавър, известен като Бари, ще бъде продаден в Париж следващия месец.

Фосилът, който датира от късния юрски период преди около 150 милиона години, е открит за първи път в Уайоминг през 90-те години. Първоначално е реставриран през 2000 г. от палеонтолога Бари Джеймс, от когото получава името си.

Италианската лаборатория Zoic, която придобива Бари миналата година, извършва допълнителна реставрационна работа по скелета, висок 2.1 метра и дълъг 5 метра.

„Това е изключително добре запазен екземпляр, който е доста рядък“, казва пред CNN Александър Гикело от парижката аукционна къща Drouot, в която ще се проведе продажбата.

„Да вземем например черепа му, който е завършен на 90%, а останалата част от динозавъра (скелета) е завършена на 80%“, посочва той.

Подобни екземпляри остават рядкост на пазара на изкуство с не повече от две продажби годишно в световен мащаб, според Гикело.

Скелетът, който ще бъде показан публично в средата на октомври, се очаква да достигне цена от 1.2 милиона евро (1.28 милиона долара), когато бъде пуснат в продажба на 20 октомври.