Милиони години след изчезването на динозаврите от лицето на Земята скелетът на гигантски тиранозавър рекс е представен пред публика в Швейцария преди търга за продажбата му.

Гигантският хищник, наречен TRX-293 Trinity, се очаква да донесе между 5.43 милиона и 8.70 милиона долара, когато бъде пуснат в продажба в Цюрих на 18 април.

Висок 3.9 метра и дълъг 11.6 метра, това е едва третият скелет на тиранозавър рекс, предлаган на търг, както и първият в Европа.

„Името на този скелет е Trinity (троица, в превод от английски), защото е изграден от три индивида и всички са намерени в САЩ“, казва през CNN Сирил Колър, собственик на аукционната къща, провеждаща търга. Останалата част от името произлиза от 293-те кости в неговия скелет.

Колър смята, че частно лице е вероятният купувач, въпреки че е сигурен, че обществеността все пак ще може да се наслаждава на скелета и в бъдеще.

Откриването на вкаменелости на тирекс се случва изключително рядко, казва Ханс-Якоб Сибер, палеонтолог в Aathal Dinosaur Museum в Швейцария.

„Всъщност, до около 1970 или 1980 г. е имало по-малко от дузина тиранозавъри, като повечето от тях вече са били в щатските музеи,“ посочва той пред Ройтерс.

Почти всички останали фосилизирани скелети на този вид се съхраняват в музеи, което означава огромен интерес, когато такъв се появи за продажба.

Два други тирекса, открити в Северна Америка - наречени Сю и Стан, донесоха съответно 8.4 милиона и 31.8 милиона долара, когато бяха продадени през 1997 г. и 2020 г.