Скелет на динозавър на 150 милиона години ще бъде предложен на търг в Париж следващия месец.

С приблизителна продажна цена от 400 000 до 500 000 евро ($405 180 до $506 670), вкаменелостта датира от втория период от ерата на динозаврите (Мезозойската ера) и се нарича Зефир - от гръцката дума "Zephyros", или "западен вятър" - като знак от къде е дошъл.

Работниците откриват древния скелет случайно през 2019 г., докато изграждат път на частна земя в Колорадо, според палеонтолога Якопо Бриано, куриратор на продажбата на вкаменелостите за парижката аукционна къща Giquello & Associés.

Екип от експерти успява да възстанови фосилните останки, които впоследствие са купени от основателя на италианската компания Zoic Флавио Бакия.

Игуанодонът Зефир (тревопасен вид, кръстен на зъбите си, които са подобни на тези на съвременните игуани) е малък по стандартите на динозаврите с приблизително 325 сантиметра дължина, 75 сантиметра ширина и 130 сантиметри височина.

Бриано търси екземпляр с такъв малък размер, тъй като аукционната къща има много клиенти и колекционери, които искат „динозавър, който може да пасне на хола им“, казва той, цитиран от CNN.

Търгът ще се състои в хотел Drouot в Париж на 20 октомври. Любителите на естествената история ще имат възможност да наддават за 12 до 15 други вкаменелости, включително малко над 4-метрова гигантска хищна риба, живяла през периода Креда, гнездо от яйца на динозаври и бивни на мамут.

Бриано не е сигурен колко далеч може да стигне наддаването, тъй като скелетите на динозаври на минали търгове на Giquello са продадени за по-големи суми от очакваното. Например, Голямата Сара (алозавър) е оценена на 1 милион евро, но е продадена за 3 милиона евро през 2020 г. Големият Джон (трицератопс) пък е оценен от експертите на 1.2 милиона евро, но купувачът му плаща 6.6 милиона евро през 2021 г.

Една рядка находка - древният скелет на Горгозавър, който е малко над 2.8 метра висок и 6.7 метра дълъг - е продаден за повече от $6 милиона (около 6 млн. евро) на търг на Sotheby's в Ню Йорк през юли.

На възраст около 77 милиона години, видът Горгозавър е свързан със смъртоносния Тиранозавър Рекс, но е по-бърз и с по-голяма сила на ухапване, според Sotheby's.

Фосилът е открит на частна земя в Монтана и е единственият по рода си, предлаган като частна собственост, тъй като всички други известни екземпляри от вида са в музейни колекции.

Вкаменелостите, открити в частни земи в Съединените щати, принадлежат на собствениците на имотите, които могат да правят с тях каквото решат, докато вкаменелостите, намерени в обществени земи, са под грижите на федералното правителство и по същество принадлежат на народа.