Дългоочакваните нови стратегически планове на френската банка Societe Generale не получиха одобрението на инвеститорите тази седмица, което е пример за несигурността около европейските банки, които се сблъскват с крехкото състояние на икономиката.

С отслабването на дългогодишните ефекти от ниските лихви, големите европейски банки са в светлината на прожекторите, като по-високите лихвени проценти сега увеличават натиска на кредитополучателите, заплашват да спукат ценовия балон при имотите и да забавят още повече икономиката.

На фона на всичко това, акциите на третата най-голяма френска публична банка поевтиняха с около 12% вчера, след като новоназначеният главен изпълнителен директор заяви, че очаква малък, ако въобще има такъв, ръст на годишните продажби в идните години, при представянето си на план, който инвеститорите определиха като лишен от блясък.

"Намираме се на кръстопът," казва пред Reuters Жером Льограс от Axiom Alternative Investments, визирайки несигурността около лихвените проценти.

"Има повече въпроси относно бъдещето и икономиката," казва Льограс, допълвайки, че трансформиращите сливания между банките, които инвеститорите напразно очакваха, остават малко вероятни.

Това влошава перспективите пред европейските банки, чиито пазарни оценки са ниски и статични, казва консултант, който работи с ръководители от водещите банки на континента, допълвайки, че инвеститорите не гледат на сектора като на много обещаващ.

Славомир Крупа, който зае поста главен изпълнителен директор на SocGen през май, беше натоварен със задачата за оздравяването на банката. Тази седмица обаче той даде ясно да се разбере, че възможностите за ръст на приходите са почти нулеви.

Планът и прогнозите на Крупа, които той описа като "честни" и реалистични, смаяха анализаторите. Според един от тях, слуховете преди изявлението, в това число и за продажба на слабо представящите се бизнеси, са породили очаквания за по-мащабен план.

"Това е подходящият план за банката за идните десетилетия," отговори Крупа на въпрос относно резкия спад в цената на акциите на SocGen в резултат на неговата стратегия.

Европейските банки, които развиват дейност в редица държави, всяка със свое правителство и местни правила, изостават отдавна зад своите щатски конкуренти.

В проведено наскоро проучване, икономисти от Европейската централна банка отдават това на доминацията на големите щатски банки при инвестиционното банкиране, както и на бремето на лошите кредити върху техните европейски конкуренти още от времето на световната финансова криза.

Европа отдавна е критикувана за това, че не успя да разчисти набързо след 2008 г., като това схващане се отразява и на банките, въпреки че бяха направени реформи, като засилване на надзора.

Направени по-рано през годината стрес тестове установиха продължаващи проблеми и слабост при няколко германски банки по-конкретно.

От 14 германски банки, участвали в тестовете за капитал, осем не успяват да покрият средното ниво за ЕС. Тези, които са били над него, са основно подразделения на щатски банкови гиганти, като Goldman Sachs и JP Morgan.

Проблемът се задълбочава и от това, че европейската икономика се забавя и изостава зад щатската.

По-рано през месеца Европейската комисия занижи икономическите си прогнози за 19-те държави, използващи еврото, прогнозирайки, че блокът ще отчете скромен растеж, а германската икономика, която е най-голямата в Европа, дори ще се свие тази година.

"В някакъв етап ще настъпи кредитна криза и неизбежен риск от изпадане в просрочие на кредитополучатели," казва Фредерик Розие, инвеститори в Mirabaud, която пък има инвестиции в щатски банки.

Скромните възможности за генериране на печалби на европейските банки намалиха апетита на инвеститорите към техните акции, които често се търгуват на цени, които представляват малка част от счетоводната им стойност.

Докато в САЩ акциите на JP Morgan и Morgan Stanley се оценява на 1.5 пъти счетоводната им стойност, книжата на Deutsche Bank, ABN Amro, Credit Agricole и Standard Chartered се оценяват едва на половината или по-малко от счетоводната им стойност.

Причината за това е фрагментираният подход на Европа към регулирането на финансовата сфера, смята Карел Лано от базирания в Брюксел мозъчен тръст CEPS. "Имаме нужда от единен банков пазар, но все още нямаме такъв", казва той.