Disney ще увеличи значително инвестициите си в тематични паркове и круизи, обявиха от компанията.

В следващите 10 години тя ще вложи 60 млрд. долара в сегмента Паркове, изживявания и продукти, според уведомление до щатската Комисия по ценни книжа и борси (SEC), което съвпадна със събранието на акционерите през тази седмица.

Сумата е два пъти по-голяма, в сравнение с похарчените средства през последния 10-годишен период.

Инвестицията беше обявена в период, в който компанията е изправена пред предизвикателства относно своите приходи от стрийминг услуги, филми и телевизия.

Увеселителните паркове остават мощен двигател за растеж на дружеството, от което посочват, че разширяването на дейността в тази сфера би трябвало да му помогне да достигне до множество почитатели на Disney, които все още не са посещавали парковете.

Конкуренцията обаче е жестока и феновете може да изгубят търпение от считаната за разочароващо бавно развиваща се стратегия на Disney спрямо увеселителните паркове.

Притежаваният от NBCUniversal тематичен парк Universal Epic Universe се очаква да отвори в Орландо, Флорида, през 2025 г. Представен през 2019 г., той ще разполага с ресторанти, хотели и разбира се, най-различни атракции.

Това ще бъде третият увеселителен парк в рамките на Universal Orlando Resort, с което компанията засилва конкуренцията си с четирите тематични парка в Walt Disney World.

Изявлението на Disney не впечатли и Уолстрийт. Акциите на компанията поевтиняха с близо 3% вчера.

От Disney обявиха, че компанията се фокусира върху “разширяването и подобряването” на своите тематични паркове в САЩ и по света, заедно със своите круизни линии. Тя разполага с “над 1 000 акра земя за разширяване на свои настоящи увеселителни паркове”.

Disney разчита на богатата си интелектуална собственост, за да генерира интерес към своите паркове и използва парковете, за да стимулира хората да отделят повече пари за тази интелектуална собственост.

В бъдеще компанията може да прибегне до недостатъчно използвани филми и герои - в допълнение към установените вече герои и марки, като Отмъстителите и Междузвездни войни.

Междувременно, круизните пътешествия са силен посланик на марката с глобален обхват. Преди това от Disney бяха обявили разширяване на своя флот от круизни кораби.

Парковете носят добри приходи за Disney, която се опитва да ограничи загубите от своя стрийминг бизнес. Подразделението за увеселителни паркове продължава да генерира добри печалби и свободни парични потоци, заяви през август временно изпълняващият длъжността финансов директор Кевин Лансбъри.