Японска курортна компания ще превърне емблематичен бивш затвор в луксозен хотел с 48 стаи.

Бившият затвор в Нара, построен през 1908 г. и определен за културна ценност през 2017 г., ще бъде реновиран от Hoshino Resorts, обявиха от компанията.

Затворът "ще се прероди в луксозен хотел, в който гостите ще могат да се насладят на изключителен престой в емблематичната сграда с червени тухли и обновен интериор," пише в изявлението на Hoshino Resorts.

Комплексът е във формата на звезда, с пет отделни крила, които се свързват с централна част.

Според Hoshino Resorts, новият хотел ще бъде с площ от около 6 200 кв. м и ще разполага с ресторант, салон и музей за дневни посетители.

"Елегантната структура от червени тухли, която е представлявала престижен проект за правителството, въплъщава амбицията и майсторската изработка от ерата Мейджи, когато Япония отваря вратите си за света," казват от Hoshino Resorts.

Хотелът Hoshinoya Nara Prison се очаква да отвори в началото на 2026 г., допълват от компанията.

Затворът може да се стори познат на някои потребители на Netflix, ако се гледали втория сезон на хитовия сериал Alice in Borderland.

Сюжетът на сериала се развива в алтернативна вселена, където жителите на Токио трябва да участват в смъртносни игри в стил battle royale, за да се завърнат в реалния свят. Два от епизодите му са заснети в затвора Нара.

Затворът е един от петте в западен стил, проектирани от японското правителство по време на ерата Мейджи, която приключва през 1912 г. Град Нара се намира в близост до Осака.

През 1946 г. затворът е преименуван и започва да приема осъдени на лишаване от свобода на възраст между 16 и 26 г. Там затворниците е трябвало да придобиват професионални умения, като са обучавани да подстригват и да произвеждат автомобилни номера.

Комплексът, който е построен основно със затворнически труд, разполага с внушителен основен портал, който се извисява над заобикалящите го стени и пази предния двор, който води към двуетажна административна сграда.

Към нея има прикрепена централна наблюдателна кула, от която охранителите могат да виждат и петте отделения на затвора. Целият комплекс е бил с капацитет за около 635 затворници.

Плановете за трансформирането на затвора в хотел съществуват от 2017 г., когато той е затворен и определен за обект с културно значение.

По сградите са правени известни подобрения с цел защитата им от земетресения, пише Mainichi Shimbun. От изданието информират, че първоначално хотелът е трябвало да заработи врати през 2021 г., но отварянето му се е забавило.