Мъртви ли са NFT-тата?

Съдейки по проведено наскоро проучване, което разглежда цените на хиляди колекции от незаменими токени (NFT), отговорът изглежда е "да."

Доклад на dappGambl установява, че 95% незаменимите токени на практика нямат никаква стойност. Пазарната капитализация на 69 795 от общо 73 257 NFT колекции е нула етери, според данни на NFT Scan и CoinMarketCap.

По техни оценки, близо 23 милиона души притежават активи, които нямат никаква стойност.

"Тази обезсърчаваща реалност би трябвало да послужи като отрезвяващ сблъсък с реалността с оглед на еуфорията, която заобикаляше NFT сферата," казват авторите на проучването.

"На фона на всички истории за токени с дигитално изкуство, които бяха продавани за милиони долари и за натрупани богатства от днес за утре, е лесно човек да пренебрегне факта, че пазарът е изпълнен с клопки и потенциални загуби."

NFT-тата са цифрови изображения на творби на изкуството или колекционерски артикули, свързани с даден блокчейн - обикновено етериум, като всеки от тях има уникален запис, който не може да бъде дублиран.

През 2021 и 2022 г. пазарът на NFT-та отчет огромен ръст, като на определен етап месечните обеми на търговия достигнаха 2.8 млрд. долара.

В този период популярни колекции, като Bored Apes и Cryptopunks, се продаваха за милиони долари, а знаменитости, като баскетболиста Стеф Къри и рапъра Снуп Дог, участваха в тази еуфория.

Бумът съвпадна с пика в цените на криптовалутите, когато биткойнът се търгуваше на ниво от близо 70 000 долара. Днес цената на най-популярната криптовалута е малко над 27 000 долара. След всичко това обаче последва срив, както сочи проучването на dappGambl.

В момента 79% от всички NFT колекции остават непродадени, а прекалено голямото предлагане, в сравнение с търсенето, създаде пазар на купувачите, който не прави нищо по въпроса за съживяване на ентусиазма.

Дори и ако не толкова значимите проекти с по-ниска стойност бъдат оставени настрана, повечето колекции нямат почти никаква стойност. От най-големите 8 850 колекции по пазарна капитализация 18% нямат никаква стойност, а 41% са на цени между 5 и 10 долара.

По-малко от 1% са с цена от над 6 000 долара, което е много далече от сделките за милиони, които се сключваха преди две години.

"Става ясно, че значителна част от NFT пазара се характеризира със спекулативни стратегии и очаквания за по-високи цени, които са далече от реалната търговия с тези активи," казват авторите на проучването.

"Освен това, очевидното разминаване между обявените цени и реалните продажби може да предполага, че много продавачи изчакват нов огромен скок в интереса към NFT, наподобяващ бума от 2021 г., който може и да не се случи никога повече."