От U.S. News и World Report публикуваха годишната класация на страните с най-високо качество на живот.

За подредбата на 87-те изследвани държави са проучени повече от 17 000 души по света.

Взети са под внимание няколко основни метрики – достъпност, пазар на труда, политическа и икономическа стабилност, приятелска среда, безопасност, здрава и образователна система и равенство на доходите.

Швеция

Номер едно в подреждането  е Швеция. Тя заема челни места в няколко категории, сред които достъпност и безопасност.

Авторите на проучването посочват, че почти целия боклук в Швеция се рециклира, както и че това е най-добрата страна в света за женската половина на човечеството, а също и за отглеждането на деца.

Тя може да се похвали и със своето безплатно образование и здравеопазване. Средната продължителност на живота в страната е 82.8 години.

Норвегия

Тя заема второ място в класацията за най-високо качество на живота. Нарежда се веднага след Швеция в категорията най-добри държави за отглеждане на деца, заема трета позиция в предлагането на възможности за здравословна среда, т.нар. зелен начин на живот.

Норвегия предлага месечна помощ на семействата за отглеждането на деца, която се изплаща до навършване на 18-а годишнина. Средната продължителност на живот в страната е 82.75 години, като тя неизменно е в топ 10 на най-щастливите държави в света.

Канада

Страната допълва топ 3, като е в челото по редица показатели – например, здравна и образователна система, както и достъпност. 

Това е втората най-голяма страна в света по размер на територията след Русия. Населението там живее средно 83.99 години, а жителите разполагат с по-добри доходи, работа, по-високо удовлетворение от живота, както и с по-добро образование и здравеопазване от средните за света.

В топ 10 на държавите по качество на живота се нареждат още Дания, Финландия, Швейцария, Нидерландия, Австралия, Германия и Нова Зеландия.

България заема 42-а позиция в класацията, а Румъния е 40-а.