Малка традиционна ветроходна лодка, наречена дау, се плъзга спокойно по криволичещата крайбрежна ивица на пустинята.

На нейния фон е трудно да се повярва, че стъклената и стоманена джунгла на Дубай е само на няколко часа път с кола.

Тук няма да намерите и следа от небостъргачи, молове или дори пътища. Единствените височини на хоризонта, някои дори надминаващи чупещата рекорди Бурж Халифа, са почти вертикалните стени на безплодна скала, заградили девствените, топли води на входа на Кор аш Шам.

Полуостров Мусандам, разположен в североизточния край на Арабския полуостров, понякога е сравняван с Норвегия и не само защото се намира до богати на петрол води.

Тук пустинните равнини на Рас ал-Хайма - най-северното от седемте Обединени арабски емирства, отстъпват място на планински пейзаж, разкъсан от поредица от заливи, подобни на лабиринт. Това е земя на пустинни фиорди - също толкова величествена, колкото и скандинавския й аналог.

Изолация

Мусандамската губерния е достъпна само по суша през ОАЕ, но полуостровът е ексклав на Султаната на Оман, чиято континентална територия се намира на около 100 километра на юг, отделена от него от голяма част от емирствата.

Не границата обаче е отговорна за традиционната изолация на това мъничко парче земя, а неговият изключително пресечен терен, посочва CNN.

Има само един павиран път, свързващ столицата на провинцията Касаб с останалия свят през Рас-Ал-Хайма. И докато някои пътища пресичат скалистата пустинна вътрешност на полуострова, за този район ще ви трябва високопроходим автомобил и известни познания за местния пейзаж.

Дори и до днес много селища на Мусандам са достъпни само по море. Това е оформило местна идентичност, която, за разлика от съседните емирства, е останала относително недокосната от масовия туризъм.

Местните дори са запазили своя собствен уникален език кумзари, който има персийски корени и силно арабско влияние, смесено с елементи на португалски и хинди.

Стратегически търговски път

Съдбата на този регион често е заплетена с тази на геополитическите неуредици на всяка епоха поради стратегическото му местоположение, охраняващо южната страна на Ормузкия проток и входа към Персийския залив.

Португалците построяват крепост, която може да бъде видяна и днес в главния град на полуострова Касаб, за да контролират морския трафик и търговията в тази област.

През 19 век идва ред на Великобритания да стъпи на полуострова. Регионът е изследван за първи път от британците през 1820-те години по заповед на губернатора на Бомбай.

Следи от този период, под формата на няколко изоставени каменни конструкции, все още съществуват на Телеграф - малко островче, покрай което натоварените с туристи лодки дау плават по пътя си към началото на залива.

През викторианската епоха това е основен възел в комуникационната мрежа на Британската империя, тъй като на острова се помещава ключова станция от телеграфната линия, свързваща Лондон с Британска Индия.

В средата на 19 век британският кралски флот дори обмисля създаването на военноморска база в Хасаб. Това не се случва, но страната остана тясно ангажирана с делата на тази богата на петрол част от света и едва през 1971 г. султан Кабус от Оман налага своя суверенитет над Мусандам.

В наши дни до 20 милиона барела петрол преминават през Ормузкия пролив всеки ден, което прави този тесен воден участък един от най-важния морски маршрут за тази суровина в света.

Еднодневни екскурзии

За посетителите водите са най-привлекателната част на полуостров Мусандам и с процъфтяващия туризъм в Дубай и по крайбрежието на ОАЕ туристите започват да идват и в тази част на света.

Няколко местни компании организират еднодневни круизи през фиордите. Типичният маршрут включва ветроходна екскурзия по крайбрежието на Khor ash Sham.

Лодките дау спират няколко пъти по маршрута, за да могат пътниците да се потопят в кристалните води. Не е нужно много оборудване, а само чифт очила и плавници, осигурени от екипажа, за да плувате из кораловите рифове и да се любувате на подводната фауна.

Но акцентът на всяко пътуване до Мусандам е наблюдението на делфини, които често следват лодките през голяма част от пътуването.

От пристанището на Касаб тръгват всички ветроходни екскурзии и докато неговата търговска и туристическа инфраструктура е доста скромна, в сравнение с блестящата курортна феерия на крайбрежието на ОАЕ, градът може да се похвали с няколко хотела, оборудвани според съвременните международни стандарти.

Нещо повече, оманците се гордеят с гостоприемството си.

Как да стигнете до там?

От местното летище в Касаб има директни ежедневни полети до столицата на Оман - Маскат, въпреки че повечето туристи идват по шосе от Рас ал-Хайма.

Преди да тръгнете към Мусандам и неговите фиорди обаче, препоръчително е да вземете предвид някои важни подробности - все пак това е ексклав.

Гражданите на повечето страни могат да получат входна виза за Оман на границата (гражданите на страните от Персийския залив могат просто да преминат), но все пак ще трябва да преминете през митницата на Емирството и Оман и да се справите със съответната документация на всеки от граничните пунктове.

Ако шофирате кола с регистрация от ОАЕ, ще трябва да имате застраховка, за да шофирате в Оман. Много компании за коли под наем в ОАЕ я предлагат срещу допълнителна такса, но можете да я получите и на граничния пункт от оманска застрахователна компания с малък офис там.

Граничната процедура е доста бърза, след което сте готови за изследвате едно от най-зашеметяващите природни бижута на Близкия изток.