Някъде в Западен Лондон се намира бункер, в който се съхраняват около 250 от най-желаните автомобили в света.

Това тайно съоръжение на компанията Windrush Car Storage, което разполага с охрана, подобна на тази на Форт Нокс, както и с полицейски екип на повикване наблизо, е сравнявано с “Леговището на Батман.”

След поредица кражби на автомобили Ferrari през тази година, запитванията за съхранение на спортни коли от висок клас и безценни класически модели “избухват,” казва пред Bloomberg основателят и управляващ директор на Windrush Тим Ърншоу.

“Това е едно странно усещане, защото, като почитатели на автомобилите, ние не изпитваме удовлетворение от ръста в кражбите на коли,” казва той. В съоръжението има и няколко автомобила Range Rover, след като марката също попада под прицела на автокрадците.

Доскоро кражбите на автомобили отчитаха спад в продължение на десетилетия благодарение на технически постижения, като автомобилните аларми и електронните имобилайзъри на двигателите, но Лондон не е единственото място, в което е регистриран внезапен скок в кражбите.

Престъпленията, свързани с автомобили, нарастват и в САЩ, и в Канада, и в Германия.

Обръщането на тази притеснителна тенденция ще изисква повече полицейски действия, както и собственици да вземат допълнителни предпазни мерки.

Част от отговорността обаче е на производителите, чиито функции за сигурност биват заобикаляни прекалено лесно с инструменти и информация, които могат да бъдат намерени онлайн.

Една от големите причини за внезапния ръст на престъпленията е, че автомобилите вече са по-скъпи. Цените на новите и употребявани коли скочиха по време на пандемията, а недостигът на резервни части доведе до оживена търговия с крадени части.

В САЩ престъпниците често са опортюнистични малолетни, които са се научили да крадат коли благодарение на информация в TikTok. Близо половината от арестуваните в Ню Йорк за автокражби през последната година са на възраст под 18 г.

Автомобилите на Kia Corp. и Hyundai Motor Co. се превърнаха в популярни мишени, защото по-стари модели не бяха оборудвани с имобилайзъри и по тази причина бяха относително лесни за крадене. Няколко града вече са завели съдебни дела срещу южнокорейските автопроизводители.

На други места по-усъвършенствани престъпни групировки крадат престижни автомобили по поръчка, които след това заминават извън граница.

Британската полиция прихваща откраднати Ferrari-та и други луксозни автомобили на пристанища в Източен Лондон в транспортни контейнери на път за Близкия изток. Междувременно, откраднати в Канада автомобили са открити в Западна Африка.

Престъпните групировки се възползват от слабости в сигурността на автомобилите. Вероятността притежателите на коли с т. нар. безключов достъп да подадат иска за кражба е два пъти по-голяма, в сравнение с останалите, според британския застраховател Aviva Plc.

Крадците успяват да прихванат и след това да предадат безключовия сигнал на друго устройство.

“Изглежда се върнахме назад по отношение на сигурността на автомобилите в името на удобството,” казва Саймън Амблър, ръководител Класически и спортни автомобили в автомобилния застрахователен брокер Lockton Performance.

“Безключовите коли се крадат за 20 секунди, което кара човек да се замисли за полезността на вратите, които се отварят без ключ.” Компанията реагира, като изпраща на клиентите си калъфи за ключ тип клетка на Фарадей, които помагат срещу подобни кражби, блокирайки сигнала.

Справянето с престъпленията срещу автомобили е игра на котка и мишка, която крадците печелят прекалено лесно. По-нов метод за кражба е чрез хакване на електронната инфраструктура на колата чрез осигуряване на достъп през уязвими точки, като фаровете.

Хакерското оборудване може да бъде купено онлайн и често е замаскирано като нещо по-безобидно, като Bluetooth говорител, което означава, че може да бъде подминато при полицейски обиск.

По-новите автомобили често се предлагат с GPS тракери, но крадците понякога успяват да заглушат сигнала.

На Запад собственици прибягват до AirTag-овете на Apple Inc., за да следят автомобилите си. Крадците обаче имат решение и за това. Откраднати коли остават паркирани на видно място за няколко дни, за да се провери дали са следени.

Добрата новина е, че автопроизводителите осъзнаха, че продажбите им може да пострадат, ако не защитават по-добре автомобилите си.

“Защитата на спортните автомобили Ferrari от опити за кражби е от най-голяма важност за нас,” заявява говорител на Ferrari, допълвайки, че компанията работи с неназован партньор по “бързото увеличаване на нивото на сигурността.”

Jaguar Land Rover предлага софтуерен ъпдейт за по-стари модели Range Rover, който предотвратява създаването на ключове дубликати.

Най-новите модели Range Rover и Defender имат подобрена сигурност, като от 20 000 нови автомобила Range Rover и Range Rover Sport по британските пътища само пет са откраднати, според говорител на JLR, което е показателно за ефективността на тези мерки.

Конкурентни производители модифицираха системите си за безключов достъп, така че сигналът се изключва, когато колата не е в движение или може да бъде изключен с натискането на бутон.

Hyundai предлага на клиентите си безплатен софтуерен ъпдейт, който предотвратява запалването на автомобилите по начина, придобил популярност в TikTok. Най-новите модели на марката са оборудвани с имобилайзъри на двигателя.

Въпреки това, престъпната вълна създава напрежение. Клиенти, които инсталират допълните имобилайзъри за още по-голяма сигурност, понякога биват информирани от производителите, че това анулира гаранцията на техния автомобил.

Междувременно, застрахователи отказват искове за кражби на собственици на луксозни автомобили, които са забравили да платят абонамента за проследяващото устройство, което все по-често е изискване при подобни полици.

Компанията на Илон Мъск - Tesla Inc., полага сериозни усилия по отношение на сигурността и нивата на кражби при тези електромобили са ниски. Когато в близост до Tesla бъде засечена опасност, камерите започват да записват, фаровете започват да примигват, а собственикът получава известие на телефона.

Собствениците могат също така да използват PIN, подобно на мобилните телефони, който трябва да се въведе, преди автомобилът да потегли.

Някои по-общи съвети към собствениците на автомобили са да не оставят ключовете на автомобила близо до входната си врата, където те са уязвими на кражба на сигнала и да използват калъфи тип клетка на Фарадей.

Използването на т. нар. заключващ бастун за волан не е секси, но може да накара евентуален автокрадец да се насочи към друга мишена.