В САЩ отчитат рязък скок в кражбите на автомобилни катализатори от 2019 г., като има вероятност решение на Русия да задълбочи този проблем.

По данни на Националното бюро за борба със застрахователната престъпност (NICB), кражбите на автомобилни катализатори са скочили с 1 215% в периода 2019 – 2022 г. Катализаторите съдържат ценни метали, като родий, паладий и платина.

Палaдият, който се извлича от други метали, като никел, и е по-скъп от златото, е основен елемент в катализаторите. По данни на BBC, търсенето на метала в световен мащаб надхвърля предлагането.

От началото на пандемията имаше проблеми по веригата на доставки на всеки от тези метали, но Русия може да ограничи износа си на паладий, според Times. Към март 2022 г. страната е изнасяла около 40% от паладия в световен мащаб, според Moody Analytics.

Има вероятност Русия да ограничи износа на паладий, което може да доведе до скок на цените, заяви през юни миналата година пред CNBC Джонатан Bарат, глaвен изпълнителен директор на австралийската компания CelsiusPro. 

Според Националната асоциация на автомобилните дилъри (NADA) на САЩ, автомобилните катализатори се крадат лесно и се проследяват трудно. 

"Катализаторите се крадат лесно, но като цяло много трудно могат да бъдат проследни до точно определен автомобил, което позволява продажбата им на черния пазар. Липсата на проследими идентификационни знаци прави кражбите им трудни за ограничаване," се казва в прессъобщение на NADA.

По дани на NICB, хората, които предават катализатори в пунктовете за рециклиране, получават между 50 и 250 долара за брой.

Кражбите на автомобилни катализатори бележат скок по цял свят, в това число и във Великобритания, и в Япония, информира преди време Insider.

Ню Йорк отчита огромен скок в кражбите, които скачат от 2 070 през 2021 до 7 000 през 2022 г., информира New York Times, позовавайки се на данни на полицейската служба в града NYPD.

От NYPD са разработили програма, която позволява на хората да гравират код/номер на автомобилен катализатор, след което да свържат този код с уебсайт, където той може да бъде проследен.

Това позволява тази част да бъде проследена до автомобила и собственика, което прави кражбите не толкова привлекателни.

Лос Анджелис има сходни проблеми и също използва подобна програма.