Китай има население от 1.4 милиарда души, но дори и това не е достатъчно за запълването на всички празни апартаменти, разпръснати из цялата страна. Това заяви бивш заместник ръководител на китайската статистическа служба, цитиран от Ройтерс.

Секторът на недвижимите имоти в Китай, който някога беше стълбът на местната икономика, се срина от 2021 г. насам, когато строителният гигант China Evergrande Group изпадна в неизпълнение на дълговите си задължения, след като държавата ограничи отпускането на нови заеми.

Много други строителни корпорации, като Country Garden Holdings, продължават да се намират на ръба на фалита до ден днешен, а настроението на купувачите на жилища остава минорно.

Към края на август тази година общата площ на непродадените жилища в Китай възлиза на 648 милиона квадратни метра, според последните данни на Националното статистическо бюро.

Това би се равнявало на 7.2 милиона жилища, според изчисленията на Ройтерс, въз основа на среден размер на дома от 90 квадратни метра.

Това не включва многобройните проекти, които вече са продадени, но все още не са завършени поради проблеми с финансирането, или множеството жилища, купени от спекуланти при последния подем на пазара през 2016 г.

Тези имоти съставляват по-голямата част от неизползваните жилищни пространства, според експертите.

"Колко празни домове има сега? Всеки експерт дава различни данни, като най-крайните вярват, че настоящият брой празни домове е достатъчен за настаняването на 3 милиарда души.

Тази оценка може и да е завишена, но при всички случаи 1.4 милиарда души вероятно няма да могат да ги запълнят“, коментира бившият заместник-ръководител на статистическото бюро Хе Кенг.

81-годишният специалист взе участие във форум в южния китайски град Донгуан, според видеоматериал, публикуван от официалната държавна медия China News Service.

Неговото негативно мнение, изразено по време на публичен форум, е в рязък контраст с официалното становище на правителството, че китайската икономика е устойчива.

"Всякакви коментари, предричащи срив на китайската икономика, продължават да се появяват от време на време, но това, което се срина, е тази реторика, а не икономиката на Китай“, каза говорител на външното министерство на неотдавнашна пресконференция.