Планети с размерите на Юпитер се движат по двойки свободно в Космоса - това откритие направи космическият телескоп Джеймс Уеб.

Той заснема планети с размера на Юпитер, които се движат свободно в Космоса, без да са притегляни от никоя звезда. Юпитер е най-голямата планета в нашата слънчева система, съобщава BBC.

Космическият апарат на НАСА доставя най-голямата досега проба от астероид

Телескопът е наблюдавал около 40 двойки в мъглявината Орион, разположена в едноименното съзвездие. Те са наречени Jupiter Mass Binary Objects (двоични обекти с масата на Юпитер), а накратко JuMBOs.

JuMBOs се движат по двойки и към момента астрономите се опитват да намерят обяснение за това. Смята се, че те са се формирали в области на мъглявината, в които плътността на изграждащия материал е била недостатъчна, за да се създадат пълноценни звезди.

Друга възможност е те да са били създадени около звезди, а след това да са били изхвърлени в междузвездното пространство чрез различни взаимодействия.

Майка, дъщеря и 80-годишен мъж спечелиха конкурс за космически полет

„Физиката на газа предполага, че е възможно изграждането на обекти с масата на Юпитер. Също така знаем, че единични планети могат да бъдат изхвърлени от звездните системи.

Но как двойките са били изтласкани заедно? Към този момент нямаме отговор. Той е за теоретиците", коментира старшият научен съветник на Европейската космическа агенция (ESA).