Служител на германски музей е заменил картина с фалшива и след това е продал оригинала, за да си осигури пари за луксозни стоки, включително Rolls Royce и скъпи ръчни часовници.

Това сочат данните на съд в Мюнхен, цитирани от CNN.

30-годишният мъж, чието име се пази в тайна заради строгите германски закони за поверителност, е осъден и за кражбата на три други произведения на изкуството. Той избягва затвора, но получава 21-месечна условна присъда, като трябва да върне на музея повече от 60 600 евро.

В прессъобщение на Мюнхенския окръжен съд се казва, че при налагане на присъдата е взето предвид признанието му и показването на „искрено разкаяние“. „Той казва, че е действал, без да мисли“, гласи решението на съда. „Днес не може да обясни поведението си“.

Мъжът работи в Deutsches Museum в Мюнхен от май 2016 г. до април 2018 г. в отдела по управление на колекциите. През това време той краде Das Märchen vom Froschkönig от Франц фон Щук, заменя я с фалшива и пуска оригинала на търг.

Лъже мюнхенската аукционна къща, че картината някога е принадлежала на неговите баба и дядо. По-късно тя е продадена на швейцарска галерия за 70 000 евро, а мъжът получава почти 50 000 евро в брой, след като са приспаднати таксите за търга.

Той краде и три други картини от хранилището на музея, успешно продавайки две от тях — Die Weiprüfung от Едуард фон Грютцнер и Zwei Mädchen beim Holzsammeln im Gebirge от Франц фон Дефрегер.

Една от творбите е продадена на търг, а другата е купена директно от аукционната къща, което му носи още 11 490 евро.

Мъжът използва парите, за да изплати дълговете си и да финансира „луксозен начин на живот“, посочват от съда, допълвайки, че „ответникът безсрамно се възползва от възможността за достъп до складовите помещения и продава ценни културни активи, за да си осигури висок стандарт на живот.“

Мъжът се опитва да продаде на търг и третата открадната картина - Dirndl на Франц фон Дефрегер, в друга аукционна къща в Мюнхен, но неуспешно.

В изявление пред CNN от аукционната къща, която стои зад трите успешни продажби - Ketterer Kunst, казват, че просто не е било възможно да ги идентифицират като открадната собственост.

„Изпълнихме задължението си да се грижим за картините и проучихме подробно споменатите произведения“, добавят от там. „Съжаляваме, че произведенията са откраднати от музея, сътрудничихме на полицията на ранен етап и предадохме всички документи за разрешаване на този случай.“

Междувременно, от Deutsches Museum се опитват да си върнат картините. Говорител посочва, че институцията прави постъпки да отмени продажбите и че една от картините вече е притежание на полицията.

Той добавя, че мястото, от което са откраднати картините, е „основно обезопасено“ и че музеят е извършил проверка на миналото на мъжа при назначаването му на работа, но по това време той не е имал криминално досие.