Meta обмисля да таксува потребителите си в Европа близо 14 долара на месец за версия на Instagram без реклами, ако те не се съгласят да позволят на компанията да използва личните им данни за таргетирани реклами, информира The Wall Street Journal.

Предложението, което би струвало на потребителите около 14 долара на месец за мобилни устройства и 17 долара за десктоп версията, е опитът на Meta да се справи със строгите правила за поверителност в ЕС. Правилата ще изискват Meta да получава съгласието на потребителите, за да им показва таргетирани реклами, което вероятно ще окаже неблагоприятен ефект върху рекламните приходи на компанията.

От Meta са разговаряли с регулаторните органи по догиталната конкуренция в Брюксел, регулатори органи за поверителността на данните в Ирландия и други регулатори в ЕС относно своето предложение, се казва в публикацията. От компанията вече са дали име на своя план - “абонамент без реклами,” или SNA и искат да започнат да го предлагат през идните месеци.

Не е ясно дали регулаторните органи смятат, че предложението на Meta e достатъчно заобиколно решение, като те може да поискат от компанията да направи по-евтино предложение.

“Meta вярва в стойността на безплатните услуги, които се подкрепят от персонализираните реклами. Въпреки това, ние продължаваме да проучване възможности за да гарантираме, че ще спазим променящите се регулаторни изисквания. На този етап не можем да кажем нищо повече,” е заявил говорител на Meta пред CNBC.

Тъй като правилата за поверителност не важат за САЩ, е малко вероятно Meta да въведе плана SNA там. През февруари обаче главният изпълнителен директор Марк Закърбърг обяви платена услуга за верификация на име Meta Verified.

Срещу 11.99 на месец в мрежата и 14.99 на месец за използващите iOS, потребителите на платформите Instagram и Facebook ще могат да представят своя документ за самоличност и да получат синя значка. Закърбърг заяви, че новата функционалност има за цел да увеличи “автентичността и сигурността” в платформите.