Ако човек посещава Банско за първи път, може да изпита чувството, че се е пренесъл в едни по-обикновени времена. Щъркели гнездят на уличните стълбове, баби със забрадки клюкарстват под ябълкови дървета на уличните ъгли, а ромски каруци с коне препускат по улиците. Мраморните върхове на Пирин планина се извисяват над червените покриви и покритите с борове склонове, надвиснали над града и неговия ски курорт като разперени крила на приклекнал дракон, пише BBC.

В горещ ден по-рано през лятото обаче над 700 предприемачи и фрийлансъри бяха изпълнили кафенетата на провинциалния град с население от 10 000 души, а във въздуха се носеше реч на най-различни езици - от иврит до японски. В препълнена зала в сграда на централния площад млад германец изтъкваше предимствата на четиридневната работна седмица, а в местния парк стотици дигитални номади слушаха свои колеги, които говореха по най-различни теми от изкуствения интелект (AI) през стратегии за нетуъркинг до здравни съвети. Вечерта множество посетители на фестивала танцуваха в бар на открито, пише английското издание.

Провелият се тази година за четвърти път Банско Номад Фест се е разраснал от малко събиране до най-големият ежегоден празник на дигиталните номади. Продължаващият седмица празник включва множество дискусии, които се предават на живо в интернет, групови вечери и дейности като партита с огън и рафтинг, като всичките те са организирани от малка армия от доброволци.

Увеличаващият се брой на дигиталните номади в Банско е най-видим по време на фестивала, но това е само половината от историята. Градът е "най-устойчиво растящият център за дистанционна работа" в света през последните пет години, според онлайн изданието Nomad List. От 2018 г. той се е разраснал с 231%, повече от Варшава, Мадрид и любимеца не технологичните медии Талин.

Това изглежда като аномалия донякъде. Проучвания показват, че дигиталните номади обикновено предпочитат крайбрежни градове (Лисабон, Барселона), острови и плажни дестинации (Мадейра, Канарските острови, Бали). Защо тогава все повече хора се насочват към малък планински курорт в България?

Историята започва с Матиас Цайтлер, германски предприемач, който идва в Банско през 2016 г. докато проучва дестинации за създаване на коуъркинг пространство, пише BBC. Цайтнер е привлечен от природната красота на района и практическите му ползи – бърз интернeт, достъпни разходи за живот и едни от най-ниските данъци в Европа.

"Дойдохме тук през лятото с няколкo приятели, наехме къща и решихмe, че това може да мястото, където да се установим", казва Цайтлер. През 2016 г. той отваря първото споделено пространство за работа в града Coworking Bansko, което се разраства бързо. През 2020 г. той слага началото и на Банско Номад Фест, като всичките 729 налични билета за феста през 2023 г. са разпродадени.

В Банско в момента във всеки един месец от годината живеят по над 300 души, които работят дистанционно, като техният брой се увеличава по време на ски сезона. Въпреки че да прекараш сутринта на ски пистите и до обяд вече да си на работа определено е част от това, което привлича в Банско, градът има и други предимства. След като снегът се стопи, горите, езерата с тюркоазени води и върховете на Национален парк Пирин предлагат множество възможности за отдих на открито от излети до колоездене и конна езда.

"Това, което отличава Банско, е колко спокойна, дружелюбна и гостоприемна е общността тук," казва Камил Поар, маркетинг мениджър от Франция, която се връща тук с партньора си от 2018 г.

Разнообразието от социални дейности е изумително, в това число уроци по салса, вечери, настолни игри, спорт, горещи минерални извори, викторини и барбекюта. Много от тях са отворени за всички, независимо дали са дигитални номади или не. "Когато идват за първи път, много хора казват, че изглежда прекалено спокойно за тях. Няколко дни по-късно обаче казват, че не могат да излизат повече и трябва да направят почивка," казва Беки Ботиер, която управлява коуъркинг пространството Altspace.

"Жителите на Банско харесват тази международна атмосфера", казва заместник-кметът Сашка Въчкова, която обяснява, че увеличаващият се брой на чуждестранни и смесени семейства в града, в това число и украински бежанци, създава мултикултурна атмосфера в училищата. "Имаме клас, в който има ученици от осем държави. Всичките те говорят български. Някои от тях не толкова добре, но те са все още деца и ще го научат."

Някои дългогодишни дигитални номади изграждат връзки с местната общност. Такъв е примерът с предприемача от нидерландско-колумбийски произход Хосе Фиало, който ръководи BanskoLab, кафене и културен център, където децата могат да посещават езикови курсове и образователни семинари.

Емигрантската общност в Банско включва доста "крипто братя", лайф коучове и уелнес гурута, заради които движението на номадите често търпи подигравки. Има обаче и софтуерни разработчици, видеооператори, стендъп комици, преподаватели по английски език, творци, преводачи и дори учени, които представляват десетки националности.

С увеличаването на броя на номадите екосистемата също се разраства. В града вече има девет коуъркинг пространства, които се управляват от четири компании.

Nestwork, която наскоро отваря просторен втори обект е най-новото коуъркинг пространство в Банско. Българските IT специалисти Димитър Дурчов и Димитър Вичев се завръщат от чужбина, за да стартират бизнеса след като забелязват ниша за умни коуъркинг пространства в корпоративен стил – "гостоприемно място, където се чувстваш като у дома си, но не дотолкова, че да се разсейваш от работата," казва Вичев. Банско не привлича само чуждестранни дигитални номади. Българи също се възползват, като напускат София или идват от чужбина, обясняват те.

"Живеех в Лондон от 12-годишен с моето семейство и мислех, че никога няма да се живея в България отново," казва Владимир Димитров, който се мести в Банско преди пет години, след като осъзнава, че може да комбинира онлайн работата си със сноубординг и планинско колоездене. "Освен това разходите за живот бяха много по-ниски", допълва той.

Случаят на Димитров е пример за една разрастваща се тенденция. Спокойният начин на живот в Банско се харесва толкова много на някои номади, че те пускат корени. Имотите в града са евтини по западните стандарти и макар цените да се повишават, те остават достъпни. Апартамент с една спалня струва между 40 000 и 70 000 евро, а месечните наем също са относително евтини (наемът за апртамент с една спалня е 300 – 500 евро), пише BBC.

Номадите стоят зад около 5% от имотните сделки в Банско, като други чуждестранни инвеститори доминират на пазара, казват местни имотни агенти.

Що се отнася до Цайтлер той преследва своята мечта – да трансформира голям изоставен хотел от комунистическо време в най-доброто жилищно пространство за дигитални номади. С 200 апaртамента, фоайе на няколко нива, басейн, аудитория и панорамни гледки Coliving Semkovo ще бъде "общност за общността ".

Coliving Semkovo ще бъде коливинг пространство само за възрастни, но Ботиер вече забелязва тенденция за преместване на "семейства от дигитални номади" в Банско. "Мисля, че това ще е следващото голямо нещо, особено ако разходите за живот продължат да се покачват на места като Великобритания и САЩ," казва тя, допълвайки, че след като веднъж са изпитали живота в Банско, те се връщат след това.

"Има някаква магия тук", казва тя. "Не зная каква е, но хората продължават да се връщат."