Канада ще привлича дигитални номади със специфичен набор от умения, които да направят страната свой дом, чрез нова инициатива.

В момента дистанционните служители с чуждестранен работодател могат да влязат в Канада със статут на посетител за период до шест месеца.

В бъдеще страната ще обмисли въвеждането на „допълнителни политики за привличане на цифрови работници“, според правителството, цитирано от T+L.

Решението да се рекламира като идеално място за дигитални номади е част от цялостната стратегия на Канада за привличане на технологични таланти. Властите очакват тези квалифицирани служители по-късно да потърсят работа за канадски фирми.

„Ние сме ентусиазирани от амбициозните цели, които сме си поставили в областта на имиграцията, защото те не се отнасят само до числа – те са стратегически“, казва министърът на гражданите, бежанците и имиграцията Шон Фрейзър.

„С първата по рода си стратегия за привличане на имиграционни технически таланти, ние се насочваме към новодошлите, които могат да помогнат за утвърждаването на Канада като световен лидер в различни нововъзникващи технологии," допълва той.

В допълнение към опитите си да привлече дигитални номади, Канада улеснява достъпа на квалифицирани работници от Съединените щати. Одобрените по новата програма кандидати ще получат разрешително за работа със срок до три години.

Канада ще се стреми да се популяризира като дестинация за квалифицирани работници и чрез подобряване на съществуващи програми, като например SUV.

Тя „осигурява път към постоянно пребиваване на чуждестранни предприемачи, получащи подкрепата на определен канадски фонд за рисков капитал, организация на ангелски инвеститори или бизнес инкубатор.“

Канада не е единствената страна, която приветства цифровите номади. Много държави по света ги посрещат с отворени обятия, включително Литва и Коста Рика.