Google не предлага нищо особено ново в хардуера на най-новото си поколение смартфони Pixel 8.

По тази причина компанията се е съсредоточила сериозно върху използващия изкуствен интелект (AI) софтуер на телефоните, който, според Google, е създаден специално за “първия телефон от ерата на генеративния AI.”

На специално събитие в Ню Йорк Google представи новите Pixel 8 и Pixel 8 Pro, които до голяма степен изглеждат като миналогодишните модели, но с по-заоблени ръбове.

Новият чип G3 Tensor обаче отключва задвижван от AI свят, който има за цел да опростява живота на потребителите, които могат да помолят устройството да обобщава новинарски статии и уебсайтове, да използват Google Assistant за провеждане на телефонни разговори и за редактиране на снимки, като променят или преоразмеряват обекти, пише CNN.

6.3-инчовият Pixel 8 и 6.7-инчовият Pixel 8 Pro идват с по-ярки дисплеи, нова система от камери и по-издръжлива батерия.

Pixel 8 се предлага в три цвята, а цената му започва от 699 долара - с около 100 долара по-малко от базовия iPhone 14 със същата памет, както и с около 100 долара повече от миналогодишния модел Pixel 7.

Pixel 8 Pro, който тази година разполага с алуминиев корпус и матово задно стъкло, има способността да прави по-добри снимки при слабо осветление и по-ясни селфита. Цената му започва от 999 долара - колкото на iPhone 15 Pro, a телефонът също се предлага в три цвята.

Тези промени не са фундаментални, но подобренията при AI и свързаните с него функции може да се харесат на почитателите на технологиите, които искат най-новата версия на операционната система Android и алтернатива на смартфоните на Apple или Samsung.

В същото време, линията телефони Pixel на Google е нишов продукт. Делът на компанията от глобалния пазар на смартфони остава около 1%, според данни на ABI Research.

Google също така ограничава продажбите само до няколко държави и остава предимно софтуерна компания, тъй като много партньори използват Android.

Google се опитва да са не наложи като ранен пазарен лидер на фона на “истерията около генеративния изкуствен интелект,” която започна в края на миналата година с представянето на ChatGPT, казва Рийс Хедън, анализатор в ABI Research.

Генеративният AI представлява вид изкуствен интелект, който може да създава ново съдържание, като текст и снимки по зададени от потребителя насоки.

„Добавянето му към смартфоните Pixel създава допълнителна продуктова диференциация чрез използване на вътрешни възможности, с които Apple може и да не разполага“, казва Хейдън.

От Google демонстрираха редица функционалности по отношение на камерите на телефоните Pixel, в това число магически редактор, който използва AI за преместване и преоразмеряване на обекти.

Телефоните разполагат с подобна функция и при видеата, която обаче позволява изтриването на разсейващи звуци от тях.

Друг инструмент на име „Най-добър кадър“ прави поредица от снимки и след това събира лицата в една, така че всички изглеждат по възможно най-добрия начин.

Подобрената Zoom функция позволява на потребителите да увеличават до около 30 пъти след заснемането на снимка и да редактират конкретна част от нея.

От компанията казват, че тези усилия имат за цел да “ви позволят да уловите всеки момент, точно както искате да си го спомняте.”

Тези инструменти целят да предоставят на потребителите по-голям контрол над техните снимки, но някои анализатори смятат, че по този начин ще е трудно да се направи разлика между това кое е истинско и кое не.

“Фактът, че от Google говорят за ‘магическа гумичка’ ще размие разликата между истинските и силно редактираните снимки,” казва Томас Хъсън от компанията за пазарни проучвания Forrester.

Той предупреждава, че увеличаването на броя на приложенията за т. нар. дийпфейк изображения вече затруднява различаването на автентичността на някои снимки.

По-умен Google Assistant

От компанията казват, че Google Assistant вече ще звучи по-реалистично, когато разговаря с обаждащите се.

Google вече разполага с инструмент, който позволява на асистента да приема входящи обаждания, да разговаря с обаждащите се и да определя кой е на линията, преди да го прехвърли на потребителя. Сега обаче неговият роботизиран глас ще звучи по-естествено, казват от компанията.

Google също така внедрява способностите на своя чатбот с изкуствен интелект Bard в Google Assistant, така че той вече ще може да прави доста повече неща от това да настройва алармата или да представя прогнозата за времето.

С новите си способности с генеративен AI, той ще може да преглежда важни имейли в електронната поща на потребителя или да предоставя повече информация за хотел, които се е появил в Instagram фийда.

Асистентът също така ще може да разбира въпроси от страна на потребителя под формата на глас, текст и изображения.

Google асистентът с Bard функционалности беше пуснат за малка тестова група вчера и ще бъде наличен за повече потребители на Android и iOS в идните месеци.

AI си проправя все по-сериозно път и до второто поколение на умния часовник Pixel Watch 2 (349 долара). Потребителите могат да използват функционалностите на Bard посредством обновеното приложения, за да се информират относно качеството на съня и други здравни аспекти.

Освен това Pixel 2 разполага с нов сензор за сърдечен ритъм, който работи заедно с нов алгоритъм, управляван от AI, за предоставянето на по-точно отчитане от преди.