Преди повече от 20 години двама докторанти стигат до идеята да създадат прототип на голяма онлайн търсачка. Техният проект прераства в Google - най-популярната търсачка в интернет. Днес Google празнува своя 24-ти рожден ден.

“Всеки ден по света има милиарди търсения в Google на над 150 езика и макар много неща да се промениха от първите дни на Google - от това, че първият сървър стоеше върху поставка от кубчета Lego до това, че в момента сървърите на компанията са разположени в над 20 центрове за данни по света, мисията да направи информацията в световен мащаб достъпна, си остава същата,” написаха в блогпост от Google.

Когато 22-годшният Лари Пейдж и и 21-годишният Сергей Брин се срещат за първи път във факултета по компютърни науки на Станфордския университет, те имат различия на практика по всеки въпрос. Пейдж точно е пристигнал в Станфорд за докторантура по компютърни науки, след като се е дипломирал от Мичиганския университет, а Брин, който също следва докторантура, трябва да го запознае с университета.

В годините между 1995 и 1996 г. Пейдж и Брин развиват сътрудничество, което променя курса на историята. Разработеният от тях алгоритъм BackRub претърсва мрежата, за да обхване математическата й йерархия и класира уебстраниците по броя на реномираните линкове, насочени към тях.

Името“Google” идва от математическия термин “googol,” който представлява числото 1 със 100 нули. 

Пейдж и Брин регистрират домейн за своята търсачка на 15 септември 1997 г. Преди това търсачката им използва почти цялата мрежа на Станфордския университет. Новото име на домейна е Google.com.

Анди Бехтолшайм, съосновател на Sun Microsystems, написва чек за 100 000 долара на Google, която по това време все още не е регистрирана като компания.

Пейдж и Брин регистрират компанията в Калифорния на 4 септември и откриват банкова сметка на новорегистрираната компания, за да използват чека на Бехтолшайм.

Гаражът на Сюзан Войчицки в Калифорния се превръща в седалище на компанията. На следващата година Войчицки става мениджър маркетинг на Google, а в момента е главен изпълнителен директор на YouTube. От там Google започва своя астрономически възход, за да се превърне в една от най-влиятелните технологични компании в света.

Google в момента предлага не само своята онлайн търсачка, като продуктите й варират от базиран на облака софтуер за повишаване на продуктивността, като Docs, Sheets и Slides, до производство на смартфоните Pixel. Google също така има значителен принос към софтуерните технологии и изследванията в областта на изкуствения интелект и неговото развитие.

IT гигантът също така наскоро направи голям пробив в сферата на квантовите компютри.