Преди повече от четвърт век двама докторанти стигат до идеята да създадат прототип на голяма онлайн търсачка. Техният проект прераства в Google - най-популярната търсачка в интернет. Днес тя празнува своя 25-и рожден ден.

Когато 22-годишният Лари Пейдж и 21-годишният Сергей Брин се срещат за първи път във факултета по компютърни науки на Станфордския университет, те имат различия на практика по всеки въпрос.

Пейдж точно е пристигнал в Станфорд за докторантура по компютърни науки, след като се е дипломирал от Мичиганския университет, а Брин, който също следва докторантура, трябва да го запознае с университета.

В годините между 1995 и 1996 г. Пейдж и Брин развиват сътрудничество, което променя курса на историята. Разработеният от тях алгоритъм BackRub претърсва мрежата, за да обхване математическата й йерархия и класира уебстраниците по броя на реномираните линкове, насочени към тях.

Името Google идва от математическия термин googol, който представлява числото 1 със 100 нули. 

Google.com

Пейдж и Брин регистрират домейн за своята търсачка на 15 септември 1997 г. Преди това тя използва почти цялата мрежа на Станфордския университет. Новото име на домейна е Google.com.

Анди Бехтолшайм, съосновател на Sun Microsystems, написва чек за 100 000 долара на Google, която по това време все още не е регистрирана като компания. Пейдж и Брин я регистрират в Калифорния на 4 септември и откриват фирмена банкова сметка, за да използват чека на Бехтолшайм.

Гаражът на Сюзан Войчицки в Калифорния се превръща в седалище на компанията. На следващата година Войчицки става мениджър маркетинг на Google, а впоследствие заема поста главен изпълнителен директор на YouTube в периода 2014 – 2023 г.

От там Google започва своя астрономически възход, за да се превърне в една от най-влиятелните технологични компании в света.

Гаражът впоследствие е закупен от Google и напълнен със сладки лакомства и лава лампи, което го превръща в емблематична част от историята на компанията.

Google в момента предлага не само своята онлайн търсачка, като продуктите й варират от базиран на облака софтуер за повишаване на продуктивността, като Docs, Sheets и Slides, до производство на смартфоните Pixel.

Компанията има значителен принос към софтуерните технологии и изследванията в областта на изкуствения интелект и неговото развитие. IT гигантът наскоро направи голям пробив в сферата на квантовите компютри.

Gmail

Услугата за електронна поща на Google – Gmail, стартира на 1 април 2004 г. Изявлението е формулирано така, че мнозина първоначално го вземат за първоаприлска шега. Оказва се обаче, че всичко е реално и се слага началото на услуга, която днес обслужва ежедневно милиони по цял свят.

Google рядко има технически проблеми, но когато това се случи, то се усеща в глобален мащаб. По време на кратко 5-минутно прекъсване на 16 август 2013 г. всички услуги на компанията спират.

В резултат на това е отчетен 40-процентен спад в глобалния интернет трафик. Този инцидент подчертава колко зависими сме от услугите на Google - от онлайн търсачака до Gmail и всичко останало.

Търсене на изображения

Популярната днес зелена рокля на Versace, с която Дженифър Лопес се появява на церемонията по връчването на наградите Грами през 2000 г., не само влиза в медийните заглавия, но и води до създаването на най-популярния онлайн инструмент за търсене на изображения.

Роклята става най-популярното нещо, което хората търсят в интернет тогава, но те искат и изображения, а не само текст. Така се появява търсенето на снимки в Google. Компанията пуска тази функционалност през 2001 г., статирайки с цели 250 милиона изображения още от първия ден.

YouTube

Google разполага с интересна история и за придобиването на YouTube. Сделката на стойност 1.65 млрд. долара не е сключена в елегантен корпоративен офис, а в заведение за хранене от веригата Denny’s в Пало Алто, Калифорния през 2006 г.

Този ход превръща YouTube в най-гледаната платформа за видеа в интернет.

Google днес

Днес Google, която от 2015 г. е под шапката на Alphabet Inc, има над 180 000 служители и 70 офиса в повече от 50 държави.

Google.com е най-посещаваният интернет сайт в света, като търсачката обработва по над 8.5 млрд. търсения всеки ден.

Компанията има общо 9 продукта с по над 1 млрд. активни потребители месечно.