Общата кандидатура на Мароко, Испания и Португалия беше избрана за домакин на Световното първенство по футбол през 2030 г., съобщиха от ФИФА. Част от първенството ще се състои в Южна Америка, отбелязвайки 100-годишнината от първия турнир, игран в Уругвай.

Уругвай, Аржентина и Парагвай бяха сред останалите държави, които искаха домакинството на мондиала. Вместо това, там ще се играят първите три мача от турнира, посочват от ФИФА.

За първи път мачовете от Световното първенство ще се играе в шест различни държави. През 2026 г. турнирът ще се проведе на територията на САЩ, Канада и Мексико.

В предходните издания то се провеждаше в една страна, с изключение на изданието от 2002 г., което се реализира на територията на Япония и Южна Корея.

Световното в цифри

В първенството ще вземат участие 48 отбора, които ще изиграят 104 мача.

Мароко беше сред държавите, подали индивидуална кандидатура за домакинството на първенството, но през март оттам решиха да се присъединят към кандидатурата на Испания и Португалия. 

Северноафриканската държава до момента пет пъти е подавала заявка за домакинство на турнира - през 1994, 1998, 2006, 2010 и 2026 г.

През 2022 г. тимът на Мароко успя да елиминира именно Португалия и Испания, за да се превърне в първата африканска страна, достигнала до полуфиналите на мондиала.

Откриването

Първият мач от Световното първенство през 2030 г. ще се играе на стадион Естадио Сентенарио в Уругвай, където преди 100 г. започва дебютният турнир (бел. ред. Уругвай печели срещу Аржентина с 4:2 в първата среща).

Следващите два мача ще са в Аржентина и Параграй, преди отборите да се преместят в Европа и Африка за следващите си срещи.

Всички шест държави – Мароко, Испания, Португалия, Уругвай, Аржентина и Парагвай, автоматично се класират за първенството.