Една от най-малките държави, разположена между Франция и Испания, обяви временна забрана за покупки на имоти от страна на чуждестранни граждани.

Известната със своите зимни курорти, прохладно лято и ниски данъци, Андора е популярна дестинация сред заможните емигранти.

Притокът им в последните години предизвика жилищна криза в княжеството, а местните хора изпитват сериозни финансови затруднения заради растящите жилищни разходи.

Цените на имотите в Андора са се повишили с над 30% спрямо средата на 2018 г., което принуди много от по-бедните хора в страната да се преместят в съседна Испания. Само за първото тримесечие на 2023 г. жилищата са поскъпнали с 13%, според испанското издание El Diario.  

През 2022 г. в княжеството са одобрени 500 молби от чуждестранни граждани за покупка на имоти, като общата им стойност възлиза на 183 млн. евро.

Забраната за чуждестранни инвестиции

Андора представи тримесечна забрана за покупка на имоти от страна на чужденци, след което тя ще бъде заменена от данък върху сделките. Постъпленията в хазната ще бъдат използвани за строителството на достъпни домове, които да бъдат отдавани под наем.

Според няколко испански агенции за недвижими имоти, средните цени на кв. м в Андора могат да достигнат 4 700 евро - повече от цените в голяма част от кварталите на Барселона.

Минималната заплата в малката държава в момента е под 1 300 евро, което не позволява на местните да живеят добре в собствената си страна.

Това е само първата стъпка за ограничаване на жилищната криза и подкрепа на местното население, но част от критиците ѝ вече се съмняват, че забраната ще има ефект.

Забраната се отнася само за онези, които не са граждани на Андора, което означава, че в следващите месеци богатите чужденци ще подават все повече молби за гражданство.

Ако разполагате с пари, не е трудно да станете „пасивен гражданин“ на Андора, което ви дава право да живеете там 90 дни в годината, пише Euronews.

Разрешителното не ви дава възможност да работите за местна компания, но е добра опция за дигиталните номади, живеещи с доходите си от чужбина. 

Повечето "пасивни жители" на Андора се нуждаят от инвестиция от поне 600 000 евро, като голяма част от нея може да бъде вложена в имот. Изискването обаче не е задължително за тези с високи доходи извън страната.

Минимално изискване за владеене на каталунски

Езиковите умения също могат да се окажат пречка пред желаещите да притежават имот и да живеят в Андора. От 2024 г. притежателите на разрешение за пребиваване ще трябва да докажат, че говорят каталунски, поне на базово ниво.

Мярката има за цел да запази езика на малката държава. Тези, които не могат да демонстрират владеене на езика на ниво A2, ще могат да преминат 30-часов курс по каталунски.