Проектът на Община Бургас за създаване на Център за съвременно изкуство и библиотека е избран за един от финалистите в престижния конкурс на Европейската комисия – RegioStars awards 2023 за най-добри проекти, реализирани с европейски средства за тази година.

Библиотеката се конкурира в категорията „Европа по-близо до гражданите“ с още четири проекта от Стария континент, като гласовете на гражданите ще определят кой ще получи престижната награда, съобщава darik.bg.

Можете да подкрепите проекта за новата библиотека до 14 ноември 2023 г. тук. Стъпките за гласуване са следните:

1. Влизате в посочения сайт и кликвате на Vote now.

2. Попълвате своя e-mail, влизате в електронната си поща и активирате получения линк за регистрация.

3. Вече имате достъп до гласуването, в раздел A Europe closer to the citizens избирате Cultural Art Centre: museum and library – Bulgaria с отметка и давате своя глас чрез бутон Submite my voice.

Можете да дадете своя глас и чрез QR кода, публикуван по-долу. Чрез него се достига до сайта, на който може да гласувате за Център за съвременно изкуство и библиотека в конкурса на ЕК Regiostars awards 2023.

Проект „Реконструкция и преустройство на съществуваща сграда в културно-образователен център (музей) за съвременно изкуство и библиотека“ е реализиран с подкрепата на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 и финансови инструменти, предоставени от Фонд на фондовете и Фонд за устойчиви градове.

В основата на проекта е идеята за модернизиране на културната инфраструктура в общината в подкрепа на развитието на местната общност, основана на знанието, творческите иновации и съвместния културен живот.

Проектът е отговор на съвременните предизвикателства, за което се изисква подкрепа на стратегически значими инициативи като опазването и насърчаването на културното многообразие, творческата мобилност и защитата на интелектуалната собственост в областта на културата, както и създаването на условия за развитието на културните и творческите индустрии, съвременни форми на културно изразяване и качествено образование в областта на изкуствата и културата.