OpenAI - разработчик на ChatGPT, проучва създаването на свои собствени чипове с изкуствен интелект. Компанията вече оценява потенциална цел за придобиване, съобщава Reuters, цитирайки анонимни източници, запознати с плановете на стартъпа. 

OpenAI все още не е взела окончателно решение по въпроса, но от миналата година насам ръководството обсъжда различни варианти за решаване на проблемите с недостига на скъпи AI процесори, на които компанията разчита за развитието на своя бизнес. 

Вариантите включват изграждане на собствен AI чип, по-тясно сътрудничество с други производители, включително Nvidia, както и разнообразяване на доставчиците.

Засега от OpenAI не са коментирали темата официално.

Главният изпълнителен директор Сам Алтман обаче подчерта, че достъпът до повече чипове в основен приоритет за компанията. Той публично се оплака от недостига на графични процесори.

Това е пазар, доминиран от американския производител Nvidia, който контролира над 80% от световния пазар за чипове, подходящи за приложения в областта на изкуствения интелект. 

Алтман има две основни опасения - недостига на усъвършенствани процесори, които захранват софтуера на OpenAI и огромните разходи, свързани с работата на хардуера, необходим за работата на продуктите на компанията.

От 2020 г. OpenAI разработва своите технологии за генеративен изкуствен интелект върху масивен суперкомпютър, конструиран от Microsoft, който използва 10 000 графични процесора на Nvidia.

Работата на ChatGPT е много скъпа за компанията, тъй като всяко запитване струва приблизително 4 цента, според анализ на консултантската компания Bernstein.

Ако заявките към ChatGPT нараснат до една десета от мащаба на търсенето в Google, това ще изисква първоначална инвестиция в процесори на стойност около 48.1 милиарда долара, последвана от около 16 милиарда долара годишно.